Χρόνιος Βήχας

Posted by

Χρόνιος θεωρείται ο βήχας που διαρκεί πάνω από 8 συνεχείς εβδομάδες. Δεν πρόκειται απλά για ένα ενοχλητικό σύμπτωμα αφού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ύπνο και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να προκαλέσει εμετό, κατάγματα στα πλευρά ακόμη και απώλεια των αισθήσεων. Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως καταρροή, δύσπνοια και οι αιτίες μπορούν να είναι πολλές, όπως το κάπνισμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λοιμώξεις του αναπνευστικού, πνευμονικό εμφύσημα και βρογχίτιδα. Μπορεί επίσης να πρόκειται για χρόνιο, παραγωγικό ή ξηρό βήχα νευρικής φύσης.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα του χρόνιου βήχα περιλαμβάνουν καταρροή, ενόχληση στο πίσω μέρος του λαιμού, δύσπνοια και συριγμό. Μερικές φορές υπάρχει αίσθηση καύσου στο στομάχι ή πικρή γεύση στο στόμα ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αιτία του προβλήματος είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν ο βήχας συνοδεύεται από τη παρουσία αίματος(αιμόπτυση), πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον γιατρό.

Αίτια:

Τα αίτια του χρόνιου βήχα είναι διαφορετικά.
Συχνή αίτια αποτελεί το άσθμα, σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τις εποχές, και μπορούν να εμφανιστούν κυρίως μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού ή μετά από έκθεση σε ψυχρό αέρα ή χημικές ουσίες.
Μπορεί να ευθύνεται κάποιο είδος λοίμωξης όπως ένα απλό κρυολόγημα, γρίπη ή πνευμονία.
Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από βρογχίτιδα – φλεγμονή των βρόγχων – που μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, δύσπνοια ή βήχα με πτύελα, τυπικά συμπτώματα των πρώην καπνιστών. Μερικές φορές αιτία μπορεί να είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όταν το περιεχόμενο του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, προκαλώντας μια σταθερή αίσθηση ερεθισμού.
Ακόμη και μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο βήχα όπως για παράδειγμα εκείνα που χορηγούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως οι Αναστολείς του Μετατρεπτικού Ενζύμου της Αγγειοτασίνης(ΑΜΕΑ).

Θεραπεία:

Οι θεραπεία για το χρόνιο βήχα πρέπει να στηρίζεται σε μια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή. Μπορούν να χορηγηθούν αντισταμινικά και αποσυμφορητικά που συνήθως χρησιμοποιούνται κατά των αλλεργιών, ή φάρμακα για το άσθμα που χορηγούνται σε εισπνεόμενη μορφή.
Σε κάποιες περιπτώσεις συνταγογραφούνται κεντρικώς δρώντα(οπιούχα ή μη οπιούχα) αντιβηχικά
Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται μόνο παρουσία βακτηριακής λοίμωξης και οι αναστολείς της έκκρισης υδροχλωρικού οξέος όταν λόγω του καθημερινού τρόπου ζωής έχουμε υπερβολική παραγωγή οξέος.

Πηγή:

http://www.tantasalute.it/

Απάντηση