Δείτε από σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο του ΙΔΕΕΑΦ(Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών) με θέμα: Ο ρόλος του φαρμακοποιού στο δύσκολο ταξίδι του ασθενούς με Καρδιακή Ανεπάρκεια
Ομιλητής:
- Ηλίας Τσούγκος, Συντονιστής Διευθυντής 6ης Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Υγεία, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Βασικά σημεία σεμιναρίου:
- Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι ένα απειλητικό για τη ζωή σύνδρομο, όπου η καρδιά εξασθενεί και δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αρκετό αίμα και οξυγόνο για να καλύψει πλήρως τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος.
- Υπάρχουν δύο τύποι Καρδιακής Ανεπάρκειας: η Καρδιακή Ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και η Καρδιακή Ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.
- Η διάγνωση είναι κλινική και απαιτείται έγκαιρη παραπομπή αλλά και παρακολούθηση από καρδιολόγο, καθώς η διαταραχή είναι προοδευτική και σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα θνητότητας αλλά και ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο.
- Η Καρδιακή Ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η κόπωση, το οίδημα και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
- Οι ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, συνήθως εμφανίζουν πολλές συννοσηρότητες, όπως διαβήτη ή νεφροπάθεια, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πολλά φάρμακα. Ο έλεγχος για τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων, καθώς και η τακτική παρακολούθηση από τις κατάλληλες ειδικότητες αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την πορεία αυτών των ασθενών.
Πηγή: