Ποιό είναι το πρόβλημα με το Zantac και τα σκευάσματα Ρανιτιδίνης

Posted by

Η ρανιτιδίνη με την εμπορική ονομασία Zantac είναι μια δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για την αναστολή ή εξουδετέρωση της έκκρισης γαστρικού οξέος. Οι κύριες παθολογικές καταστάσεις στις οποίες είναι χρήσιμη η μείωση της έκκριση οξέος είναι το πεπτικό έλκος, η οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση(στην οποία τα γαστρικά υγρά προκαλούν βλάβη στον οισοφάγο) και το σύνδρομο Zollinger-Ellison. Το Zantac συνταγογραφείται ευρέως σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη.

Την περασμένη εβδομάδα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(Food and Drug Administration-FDA) δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί χαμηλά επίπεδα καρκινογόνου ουσίας σε δείγματα φαρμάκου που περιέχει ρανιτιδίνη. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε η ουσία Ν-Νιτροζοδιμεθυλαμίνη(N-Nitrosodimethylamine-NDMA) σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν. Η Νιτροζοδιμεθυλαμίνη που βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα όπως το ψητό κρέας μπορεί να σχηματιστεί κατά τη διάρκεια παρασκευής του φαρμάκου, αν οι χημικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούνται δεν ελέγχονται προσεχτικά.

Σύμφωνα με την FDA τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν κατά την διάρκεια των πρώτων δοκιμών οριακά υπερβαίνουν τα ποσά που μπορούμε να βρούμε στα τρόφιμα. Παρ’όλα αυτά η εταιρεία Valisure που πραγματοποίησε τις δοκιμές ανίχνευσε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της ουσίας ειδικά όταν το φάρμακο υπόκειτο σε συνθήκες παρόμοιες με την πέψη στο στομάχι, γεγονός που αποδίδει σε αστάθεια του ίδιου του μορίου της ρανιτιδίνης. Το μόριο της ρανιτιδίνης περιέχει νιτρώδες και διμεθυλαμίνη, από τον συνδυασμό των οποίων μπορεί να προκύψει NMDA.

Πηγή:

https://www.nytimes.com

Απάντηση