"Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού"

Posted by

Είναι εκατοντάδες τα φάρμακα πού προέρχονται από φυτικές δραστικές ουσίες, περιλαμβανομένης της πενικιλίνης(μύκητας – Penicillium notatum) και της ασπιρίνης(εξωτερικός φλοιός της ιτιάς – σαλικυλικό οξύ).
Τα τελευταία χρόνια αυτές οι ουσίες αναζητούνται όλο και περισσότερο.
Έως το 1983 μπορούσες να μετρήσεις στα δάκτυλα του ενός χεριού τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες που συμμετείχαν στη παραγωγή φαρμάκων από φυτικές δραστικές ουσίες. Σήμερα είναι περισσότερες από εκατό περιλαμβανομένων και δημοσίων ιδρυμάτων όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου(National Cancer Istitute), που συμμετέχουν στο “κυνήγι” και στη μελέτη φυτών με δραστικές ουσίες για τη θεραπεία ιών, λοιμώξεων, του καρκίνου ακόμα και του Aids.

Ή περιπέτεια ξεκινά το Σεπτέμβριο του 1987, όταν μια αποστολή καθοδηγούμενη από τον John Burley, ερευνητή και συνεργάτη του Arnold Arboretum – από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α και από τις πιο σημαντικές μορφές της βοτανικής στον κόσμο – ξεκινά για το Σαραβάκ, το πιο μεγάλο κράτος της Μαλαισίας, στη βορειοδυτική ακτή του Βόρνεο.
Εκείνη την εποχή o Arnold Arboterum συνεργαζόταν με το πανεπιστήμιο του Ιλινόις το οποίο είχε λάβει χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου για την αναζήτηση φυτών στο τροπικό ασιατικό δάσος με σκοπό να ανακαλύψουν βότανα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο Burley διαλέγει και φέρνει μαζί του 476 δείγματα από 131 διαφορετικά είδη. Όλα τα είδη υποβλήθηκαν σε τεστ όμως κανένα δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ή έκπληξη ήρθε όταν τέσσερα χρόνια αργότερα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ανακαλύπτει ότι το δείγμα 351 του Burley, Calophylum Lanigerum var. Austrocoriaceum(ή Bintangor όπως είναι η τοπική του ονομασία) είχε εξαιρετικές ιδιότητες.

‘Ηταν τα τέλη του 1991, η επιστημονική κοινότητα κλονίστηκε από το γεγονός ότι η δραστική ουσία Calanolide A, αντιδρούσε θετικά με τον ιό Hiv.

Τον Μάρτιο του 1992 μια αποστολή καθοδηγούμενη από τον Soejarto, σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Ilinois, επέστρεψε στο Βόρνεο, αλλά βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη, το δέντρο που αναζητούσε δεν μπορούσε να βρεθεί. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί οι αιτίες της εξαφάνισης του.
Μετά από απεγνωσμένες έρευνες στο δάσος ανακαλύφθηκαν άλλα έξι δείγματα του ίδιου είδους. Μόνο ένα όμως το Teysmannii Inophylloide περιείχε ένα στοιχείο – Costatolide – το οποίο αντιδρούσε θετικά με τον ιό Hiv αν και παρουσίαζε διαφορές σε σχέση με την ανακάλυψη του Burley

Calanolide A

Σήμερα τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι πάνω από 34 χιλιάδες, αν και μερικές φορές δεν είναι μόνο η αποψίλωση των δασών από τον άνθρωπο που δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές, αλλά και η εισαγωγή μη τοπικών φυτών για καλλιέργεια, αταίριαστων με το περιβάλλον αλλά ακόμα και η παρουσία ζώων όπως για παράδειγμα αγριόχοιρων.

Το μεγάλο φαρμακείο της γης δε βρίσκεται στα εργαστήρια αλλά στις τροπικές εκτάσεις.
Από τα 250 χιλιάδες υπάρχοντα είδη φυτών περίπου 130 χιλιάδες βρίσκονται εκεί, αλλά μονάχα το 1% αυτών έχει ερευνηθεί.

Πηγή:

Ok, la salute prima di tutto, Ottobre 2005, Fondazione Umberto Veronesi

2 comments

Απάντηση