Τεστ Εγκυμοσύνης

Posted by

Οι ενδοκρινικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν ιδιομορφίες, τόσο για τη παραγωγή νέων ορμονών(όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος των πεπτιδικών ορμονών που παράγονται από τον πλακούντα) όσο και για τη συμπεριφορά ορμονών που αν και προϋπάρχουν παρουσιάζουν διαφορετικές τιμές και ιδιαίτερες βιοσυνθετικές διαδικασίες.

Οι Γερμανοί γυναικολόγοι Selmar Samuel Aschleim και Bernhard Zondek ανακάλυψαν τις γοναδοτρόπες ορμόνες και εισήγαγαν το 1928 μια μέθοδο για τη πρώιμη διάγνωση της εγκυμοσύνης που βασιζόταν στην ύπαρξη της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης.

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν στα ούρα(πρωινά κατά προτίμηση) τη χοριακή γοναδοτροπίνη(HCG) η οποία παράγεται από τον πλακούντα. Ο χρόνος αναμονής δε ξεπερνά τα λίγα λεπτά.
Χοριακή ΓοναδοτροπίνηGonadotropina Corionica(HCGHuman Corionic Gonadotropin):
Η συγκέντρωση της στο αίμα επιδεικνύει από την αρχή μια συνεχή και ταχεία αύξηση που κορυφώνεται κυρίως κατά τη 9η και 12η εβδομάδα. Έπειτα από αυτή τη περίοδο η συγκέντρωση πέφτει σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές που παραμένουν τέτοιες για όλο το διάστημα από τη 15η έως τη 19 εβδομάδα. Από την 20η εβδομάδα ξεκινάει μια νέα αύξηση των επιπέδων της γοναδοτροπίνης αυτή τη φορά πιο ήπια από τη πρώτη η οποία συνεχίζεται έως τη 40η εβδομάδα. Μετά την εγκυμοσύνη τα επίπεδα μειώνονται σημαντικά.
Η μέτρηση της στα ούρα γίνεται εφικτή ήδη 9 – 16 ημέρες από τη σύλληψη και αυξάνεται βαθμιαία από την 50η έως την 70η ημέρα(20.000 – 100.000 UI/l) για να πέσει στη συνέχεια σε τιμές που παραμένουν σχετικά σταθερές μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
Η μέση ημερήσια παραγωγή της ορμόνης είναι 500.000 – 1.000.000UI/l τον τρίτο μήνα κύησης και 80.000 – 120.000 UI/l στο τέλος της.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων στην αγορά τεστ, χρησιμοποιούν σαν πρωτεύον αντιδραστικό ερυθρά αιμοσφαίρια ή σωματίδια από latex επικαλυμμένα με μόρια HCG ή αντισώματα anti-HCG.

Πηγή:

http://en.wikipedia.org

Trattato di diagnostica funzionale endocrinologica, D.Andreani, G.Menzinger 

One comment

Απάντηση