Συσκευή Μέτρησης των Επιπέδων Κορτιζόλης στο Κερί των Αυτιών

Posted by

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου(University College London – UCL) και από το Βασιλικό Κολέγιο Λονδίνου(Kings College London) έχουν αναπτύξει μια συσκευή η οποία επιτρέπει την εύκολη δειγματοληψία κεριού από το αυτί. Στόχος η χρήση του ως ένα εύκολο και αξιόπιστο τρόπο μέτρησης των επιπέδων κορτιζόλης. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι για τη λήψη δείγματος από το αυτί και είναι λιγότερο επεμβατική από τις υπάρχουσες μεθόδους.

Τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μεταβάλλονται σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη στη νόσο του Addison και στο σύνδρομο Cushing, κατά συνέπεια η μέτρηση των επιπέδων αυτών θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη διάγνωση και παρακολούθηση αυτών των ασθενειών.

Το κερί από τα αυτιά μπορεί να παρέχει σταθερές μετρήσεις των επιπέδων κορτιζόλης σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατά τις οποίες υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα της ορμόνης. Η νέα αυτή μέθοδος προορίζεται να είναι εύκολη και γρήγορη και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον ασθενή. Πρόκειται για ένα ειδικό στυλεό ο σχεδιασμός του οποίου δεν επιτρέπει στον χρήστη να φτάσει βαθιά στο ακουστικό κανάλι προκαλώντας με αυτό τον τρόπο τραυματισμό ή βλάβη στο αυτί. Το άκρο της συσκευής καλύπτεται από ένα σφουγγάρι κυτταρίνης εμποτισμένο με διάλυμα που περιέχει χλωριούχο μαγνήσιο για να μεγιστοποιήσει την πρόληψη δείγματος.

Μέχρι στίγμής η συσκευή έχει δοκιμαστεί πιλοτικά σε εθελοντές κι έχει διαπιστωθεί ότι είναι απλή και γρήγορη στη χρήση, ενώ τα δείγματα παρέχουν μια αξιόπιστη πηγή μετρήσεων της κορτιζόλης.

Πηγή:

Medgadget

Απάντηση