Πρωινή Αδιαθεσία στην Εγκυμοσύνη

Posted by
 

Πρωινή ναυτία και τάση για εμετό, συμπτώματα της “Πρωινής Αδιαθεσίας” που χαρακτηρίζουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τις περισσότερες φορές όμως τις πρωινές ώρες όταν το στομάχι παραμένει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Μια από τις κύριες αιτίες είναι η αύξηση των επιπέδων της χοριακής γοναδοτροπίνης(hCG) και μια υπερπαραγωγή οιστρογόνων, σε ορισμένες περιπτώσεις η ναυτία μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψη βιταμινών(κυρίως Β6).

Η ναυτία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ της 6ης κ της 7ης εβδομάδας κύησης και συνήθως υποχωρεί εντός της 14ης εβδομάδας. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό. 
Το σύμπτωμα της ναυτίας εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μητέρες, στις νεότερες γυναίκες , στις υπέρβαρες και σε αυτές που ζουν στις δυτικές λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες.(σε χώρες όπως η Αφρική και η Ασία το σύμπτωμα της ναυτίας είναι σχεδόν ανύπαρκτο).

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της “Πρωινής Αδιαθεσίας” καλό είναι οι μέλλουσες μητέρες να κάνουν συχνά ελαφριά γεύματα για να μην αφήνουν το στομάχι άδειο. Το ιδανικό θα ήταν να τρώνε κάτι ανά 2 ώρες με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ελαφριά snack. Η πιπερόριζα(τζίντζερ) γνωστή για τις ιδιότητες της κατά της ναυτίας αποτελεί μια φυσική αποτελεσματική θεραπεία. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων(American Congress of Obstetricians and Gynecologist – ACOG) προτείνει για την αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ιδιαίτερα αν αυτή προκαλεί απώλεια βάρους και διατροφικές ελλείψεις, τη χρήση μετοκλοπραμίδης(Primperan), η οποία δεν σχετίζεται με σοβαρές παρενέργειες για τη μητέρα και το έμβρυο.

Πηγή:

https://www.corriere.it/

Απάντηση