Προστατευτικές Μάσκες Προσώπου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά(Video)

Posted by

Οι προστατευτικές μάσκες προσώπου εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά μπορούν να μειώσουν τη διασπορά νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων ενός μολυσμένου ατόμου, όταν μιλήσει βήξει ή φταρνιστεί. Από τις 4 Μαΐου 2020 η χρήση προστατευτικών μασκών θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα νοσοκομεία, ιατρεία στα διαγνωστικά κέντρα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, και στους ανελκυστήρες.

Χειρουργική Μάσκα

Η χειρουργικές μάσκες που βρίσκουμε σε φαρμακεία χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων και νοσηλείας ασθενών. Συνήθως αποτελούνται από 3 φύλλα, ένα εξωτερικό υδρόφοβο στρώμα, ένα ενδιάμεσο φίλτρο και ένα εσωτερικό απορροφητικό στρώμα. Λόγω της χαλαρής εφαρμογής στο πρόσωπο του χρήστη ειδικά στα πλαϊνά σημεία, δεν παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία. Οι χειρουργικές μάσκες προορίζονται για μια και μόνο χρήση και κατόπιν απορίπτονται με το σωστό τρόπο. Δεν εμποδίζουν μικρά σωματίδια στον αέρα και δεν προστατεύουν το χρήστη από την εισπνοή βακτηρίων ή ιών.

Αναπνευστήρες FFR

Οι αναπνευστήρες FFR γνωστοί και ως φίλτρα αναπνοής προσώπου με ή χωρίς βαλβίδα έχουν σχεδιασθεί για να μειώσουν την εισπνοή σωματιδίων. Ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες FFP(Filtering FacePiece)FFP1, FFP2, FFP3 ανάλογα με το ποσοστό σωματιδίων που φιλτράρουν. Οι αναπνευστήρες FFP2 είναι ισοδύναμοι με τους N95 και φιλτράρουν το 94% των πολύ μικρών σωματιδίων. Οι αναπνευστήρες FFR εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο και φιλτράρουν αποτελεσματικά πολύ μικρά αερομεταφερόμενα σωματίδια (0,3 micron). Η χρήση τους απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που παρέχον φροντίδα σε ασθενείς με Covid-19 είτε κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων.

Πηγή:

Pharma Scribe

2 comments

Απάντηση