"Πρo της πόλης"

Posted by

Στην Αίγυπτο οι αρχαίοι ιερείς μέσω πολύπλοκων τεχνικών χρησιμοποιούσαν την πρόπολη στην μουμιοποίηση των νεκρών. Οι Έλληνες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ετοιμολογία της λέξης την συνέλεγαν για εξωτερική χρήση, κυρίως για την επούλωση τραυμάτων,όπως έκαναν και οι Ρωμαίοι. Οι Ίνκας τη χρησιμοποίησαν για να θεραπεύουν πυρετώδεις ασθένειες πολύ πριν τον ερχομό των Ευρωπαίων. Στη Ρωσία ήδη από το ΧΙΙ αιώνα χρησιμοποιούνταν σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας. Έως το XVIII αιώνα η χρήση της πρόπολης ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη, στη θεραπεία φλεγμονών του αναπνευστικού, αιμορροΐδων, πληγών προερχόμενων από εγκαύματα, κυστών, εκζεμάτων, τσιμπήματα εντόμων, εκδορών και πληγών κάθε τύπου.

Για πολλά χρόνια η προέλευση της πρόπολης ήταν άγνωστη. Πολλοί πίστευαν πως επρόκειτο για προϊόν έκκρισης των μελισσών, αντιθέτως σήμερα πιστεύεται ότι είναι μια ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά. Η μέλισσα αποσπά ένα κομμάτι ρητίνης από το μπουμπούκι με τη βοήθεια της κάτω γνάθου, και το μεταφέρει στους υποδοχείς ρητίνης στα πίσω πόδια, όπου συσσωρεύει περισσότερα κομμάτια έως ότου να ολοκληρωθεί το φορτίο. Έπειτα επιστρέφει στη κυψέλη όπου απελευθερώνει με κάποια σχετική δυσκολία το φορτίο της το οποίο εμπλουτίζουν οι εργάτριες με σιελογόνες εκκρίσεις πλούσιες σε ένζυμα, και το αποθηκεύουν.

Οι μέλισσες συλλέγουν την πρόπολη σε περίοδο διαφορετική από την εποχή της μεγάλης εισαγωγής του νέκταρ, την οποία οι εργάτριες αφιερώνουν στην συλλογή και αποθήκευση των αποθεμάτων για τη χειμερινή περίοδο. Η συλλογή λαμβάνει χώρα κατά τις κεντρικές ώρες της ημέρας όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου και οι ρητίνες είναι πιο ευήλατες. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές η πρόπολη γίνεται σκληρή και εύθραυστη και για αυτό λιγότερο προσεγγίσιμη.

Η ποιότητα της πρόπολης τα φύσικο-χημικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά της ποικίλουν ανάλογα με την προέλευση της και τα φυτά από όπου λαμβάνεται. Κάποια είδη μελισσών παράγουν μικρές και άλλα τεράστιες ποσότητες πρόπολης. Ακόμα και το χρώμα ποικίλει ανάλογα με την προέλευση, έχει γενικότερα καφέ χρώμα σε όλες τις πιθανές διαβαθμίσεις από κίτρινο έως μαύρο, συχνά με τόνους κόκκινου και πράσινου. Το άρωμα θυμίζει ρετσίνι, κερί, μέλι και βανίλια.
Με τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, η πρόπολη αποτελείται κατά 50-55% από ρητίνη και βάλσαμα, κατά 25-35% από κερί, 10% αιθέρια έλαια και πτητικές ουσίες, κατά 5% από γύρη, και 5% από οργανικά υλικά και διάφορα μεταλλικά στοιχειά(Al, Ba, Ca, Cr, Co, Cu, Sn, Fe, Mn, Ni, Pb, Si, Sr, Ti, V, Zn), επίσης εμπεριέχει βιταμίνες της ομάδας B(B1, B2, B3 ή PP). Σημαντική είναι η παρουσία φλαβονοειδών τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλές από τις σημαντικότερες ιδιότητες που αναγνωρίζουμε στη πρόπολη. Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικές ενώσεις, διαδεδομένες στα φυτά και υπεύθυνες για το χρώμα των καρπών και των άνθεων. Είναι γενικότερα διαλυτά στο νερό, και τα βρίσκουμε στα φυτά με τη μορφή άγλυκου ή σε μορφή γλυκοσιδών.

Τα φλαβονοειδή(γνωστά επίσης και ως βιταμίνη P) που περιέχονται στη πρόπολη δρουν προστατευτικά στα τριχοειδή αγγεία, είναι σε θέση να ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των φλεγμονών.
Στη πρόπολη μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμε αντιβακτηριδιακές και βακτηριδιοκτόνες ιδιότητες, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδη όπως επίσης και αντιική δράση ενάντια στους ιούς της γρίπης και διάφορων φυτών (εξού και η χρήση της στη γεωργία).
Θεωρείται πως η πρόπολη προκαλεί μερική λύση των βακτηρίων και εμποδίζει την πρωτεινοσύνθεση δρώντας στην RNA πολυμεράση (DNA εξαρτώμενη) των βακτηρίων και εμποδίζει το διαχωρισμό των βακτηριακών κυττάρων. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ενεργοποίηση των φαγοκυττάρων.
Ο φαινύλαιθυλικός εστέρας του καφεικού οξέος (CAPE) και τα φλαβονοειδή παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ο CAPE εμποδίζει επιλεκτικά τη κυκλοξυγενάση(COX-2) με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής προσταγλανδινών, όπως επίσης και του παράγοντα NF-kB πρωτείνη που ελέγχειν τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την ανοσοαπάντηση.

Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φυσική της μορφή σε στέρεη κατάσταση, σε κομμάτια διαφόρων μεγεθών ή σε μορφή σκόνης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν απόσταγμα διαλυμένο σε αλκοόλ.
Τα αλκοολικά διαλύματα χαρακτηρίζονται απο 3 έως 30% πρόπολης ανάλογα με τις ανάγκες της χορήγησης. Σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή κρέμας ή αλοιφής.

Λέγεται πως ο Αριστοτέλης προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστικά των
μελισσών(ενδιαφερόταν κυρίως για την παραγωγή του μελιού), κατασκεύασε μια μελισσοφωλιά με διάφανα τοιχώματα. Οι μέλισσες για να κρατήσουν μακριά το “αδιάκριτο” βλέμμα του μεγάλου φιλόσοφου κάλυψαν τα διάφανα τοιχώματα με ένα στρώμα πρόπολης.

Πηγή:

Miele, Polline, Pappa reale, Propoli e Veleno, Walter Pedrotti

Fitoterapia: Impiego Razionaledelle droghe vegetali, Francesco Capasso, Giuliano Grandolini, Angelo A.Izzo

Βιολογικά Προϊόντα

Απάντηση