Παραλλαγή Δέλτα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά(Video)

Posted by

Καθώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη η παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2 αποτελεί πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του ιού.

Όπως όλοι οι RNA ιοί έτσι και ο SARS-CoV-2 μεταλλάσεται συνεχώς και νέες παραλαγές εμφανίζονται όσο δεν σταματά η μετάδοση. Οι Παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Γάμμα & Δέλτα χαρακτηρίζονται ως Παραλλαγές Ειδικού Ενδιαφέροντος(Variants Of Concern), προσδίδουν πλεονεκτήματα στον ιό και συνήθως είναι αυτές που επικρατούν. Οι παραλλαγές Ήτα, Γίωτα, Κάππα, Λάμδα και Μι χαρακτηρίζονται ως Παραλλαγές Ενδιαφέροντος(Variants of Interest) και βρίσκονται υπο συνεχή παρακολούθηση.

Η παραλλαγη Δέλτα(γνωστή και ώς B.1.617.2) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020 και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη τον κόσμο.

Οι μεταλλάξεις(L452R, T478K, E484Q, D614G και P681R) που οδήγησαν στην παραλλαγή Δέλτα αφορούν τις πρωτεϊνικές ακίδες που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια του ιού. Κάθε πρωτεϊνική ακίδα αποτελείται από δύο υπομονάδες, την υπομονάδα S1 η οποία περιλαμβάνει την περιοχή πρόσδεσης στον υποδοχέα(Receptor Binding Domain – RBD) και την υπομανάδα S2 που συμβάλλει στην σύντηξη του περιβλήματος του ιού με τη κυτταρική μεμβράνη. Στο σημείο σύνδεσης των δύο υπομονάδων βρίσκουμε τη θέση διάσπασης της φουρίνης. Η φουρίνη μια πρωτεϊνη των κυττάρων του ξενιστή αναγνωρίζει και περικόπτει αυτή τη θέση αυξάνοντας την μεταδοτικότητα του ιού. Εξωτερικά η πρωτεϊνική ακίδα καλύπτεται από σάκχαρα που ονομάζονται γλυκάνες οι οποίες στηρίζουν την περιοχή πρόσδεσης στον υποδοχέα και συμβάλουν στην απόκρυψη του ιού από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι πρωτεϊνικές ακίδες του SARS-CoV-2 δεν είναι άκαμπτες περιστρέφονται και ταλαντεύονται γεγονός που διευκολύνει τη σύνδεση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Η παραλλαγή Δέλτα εξαιτίας των μεταλλάξεων στην υπομονάδα S1 έχει αυξημένη ικανότητα πρόσδεσης στο μετατρεπτικό ένζυμο 2 της αγγειοτενσίνης(ACE2). Αλλαγές στις θέσεις διάσπασης της φουρίνης(P681R) αυξάνουν την αλληλεπίσραση του ιού με με τη διαμεμβρανική πρωτεάση τύπου σερίνης 2(TMPRSS2) διευκολύνοντας την εισβολή στα ανθρώπινα κύτταρα και προτοιμάζοντας τους ιούς να μολύνουν νέα.

Τα συμπτώματα που της παραλλαγής Δέλτα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Συμπτώματα όπως βήχας, απώλεια γέυσης και οσμής υπολείπονται.

Παρ’όλο που η παραλλαγή Δέλτα έχει μειώσει την αποτελεσματικότητα τους. Τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Πηγή:

Genetic Variants of SARS-CoV-2—What Do They Mean?

Confronting the Delta Variant of SARS-CoV-2, Summer 2021

How the coronavirus infects cells — and why Delta is so dangerous

Απάντηση