Πανδημία: Το επιτυχημένο παράδειγμα της Wuhan

Posted by

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ήρθε αντιμέτωπη με τον νέο Κορωνοϊό και από τις πρώτες χώρες που κατόρθωσαν να ελέγξουν την διάδοση του, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας σε μία μόνο πόλη, την Wuhan. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο ,η Κίνα απαριθμεί 28 νέα κρούσματα όταν στην Ελλάδα καταμετρώνται 2.646. Ενώ λοιπόν το δεύτερο κύμα του Κορωνοϊού χτυπάει τη χώρα μας και μπαίνουμε στο 2ο lockdown, στην Κίνα καταγράφονται πολύ λίγα κρούσματα. Ας δούμε λοιπόν ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε αυτό.

Ταχύτητα

Η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Κίνα η οποία διαθέτει ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης της πανδημίας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας. Η εμπειρία της επιδημίας του SARS από τον Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2003 στην Νότια Κίνα ήταν πρόσφατη, έτσι τόσο η κυβέρνηση όσο και πολίτες γνώριζαν πως πρέπει να αντιδράσουν. Το πρώτο κρούσμα του νέου Κορωνοϊού εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei στα τέλη Δεκέμβρη του 2019. Στις 9 Ιανουαρίου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος Κορωνοϊού και άρχισαν να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προσπαθώντας να περιορίσουν τη διάδοση στο εσωτερικό της χώρας.

Σφραγισμένη Πόλη

Όλα ξεκίνησαν με γενική απαγόρευση στην πόλη Wuhan, η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 11 εκατομμύρια πληθυσμό μπήκε σε αυστηρό lockdown στις 23 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια του lockdown που διήρκεσε 76 ημέρες οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν, κανείς δεν επιτρεπόταν να φύγει από την πόλη με εξαίρεση όσους διέθεταν ξένο διαβατήριο και υπήρχε αυστηρός περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών. Μόνο ένα μέλος της οικογένειας είχε το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι κάθε 2 μέρες μόνο για να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Το ιατρικό προσωπικό φιλοξενούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχεία μακριά από τις οικογένειες τους για να αποφευχθεί η μετάδοση. Οι πολίτες αναφέρονται στην περίοδο της καραντίνας χρησιμοποιώντας τη φράση σφραγισμένη πόλη. Σύντομα παρόμοια μέτρα πάρθηκαν σε κάθε πόλη της επαρχίας Hubei, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά οι μετακινήσεις του πληθυσμού στο εσωτερικό της χώρας. Το lockdown στη Wuhan ήταν πολύ αυστηρό είχε όμως σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η διάδοση του ιού.

Τεστ & Ιχνηλάτηση Κρουσμάτων

Μέσα σε λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν 9 εκατομμύρια τεστ στην Γουχάν(στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 1.876.471 κλινικά δείγματα), επιπλέον δημιουργήθηκαν 14.000 σημεία ελέγχου σε κόμβους δημόσιων μεταφορών σε όλη τη χώρα και ένα πολύ αποτελεσματικό εθνικό σύστημα ανίχνευσης επαφών. Σχεδόν την ίδια στιγμή το επίκεντρο των μέτρων μετατοπίστηκε από τον έλεγχο της μετάδοσης σε τοπικό επίπεδο στην αποφυγή εισαγόμενων κρουσμάτων. Όσοι έμπαιναν στη χώρα πραγματοποιούσαν τεστ και έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Δομές

Προκειμένου να δημιουργηθούν όλες αυτές οι συνθήκες απομόνωσης υπήρχε ανάγκη από νέες δομές. Ανακαινίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία και άλλα κτίρια. Επίσης κατασκευάστηκε το νοσοκομείο Huoshenshan σε χρόνο ρεκόρ μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου. Το Huoshenshan διαθέτει χίλια κρεβάτια συμπεριλαμβανομένων 30 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, και παραμένει στη θέση του ακόμα και σήμερα σε περίπτωση που επανέλθει ο ιός. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2020 στην Wuhan άνοιξαν 3 νοσοκομεία Fangcang και άλλα 13 εμφανίστηκαν τις επόμενες εβδομάδες, επρόκειτο για αυτοσχέδιες κινητές νοσοκομειακές μονάδες που δημιουργήθηκαν σε δημόσιους χώρους όπως στάδια και εκθεσιακά κέντρα και χρησιμοποιήθηκαν για να απομονώνουν ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Ασθένεις με σοβαρά συμπτώματα μεταφέρονταν στα συμβατικά νοσοκομεία . Έως τις 10 Μαρτίου τα νοσοκομεία Fangcang δεν χρειάζονταν πλέον.

Στη χώρα μας ελλείψει δομών σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα δινόταν η οδηγία να παραμείνουν στο σπίτι σε αυτοπεριορισμό για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μέχρι το Μάιο του 2020 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 1017 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτω από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1200 κλίνες(12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους). Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες CoViD-19. Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο οι κλίνες CoViD-19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην επικράτεια είναι 388 και αυξάνονται συνεχώς.

Χρήση Μάσκας

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του νέου Κοροναϊού(SARS-CoV-2) οι τοπικές αρχές στην Wuhan απαίτησαν από τους πολίτες να φορούν ιατρικές μάσκες προσώπου όταν βγαίνουν σε δημόσιους χώρους για να αποτρέψουν με αυτό τον τρόπο την διάδοση και εξάπλωση της λοίμωξης. Στην Κίνα είναι εξοικειωμένοι εδώ και χρόνια με τη χρήση μάσκας ειδικά σε δημόσιους χώρους. Σε όλους έχει τύχει να δούμε πολίτες από την Κίνα να φορούν μάσκα είτε σε κάποιο αεροδρόμιο είτε στο μετρό.

Στη χώρα μας η χρήση μάσκας ήταν κάτι ξένο και συνυφασμένο με πολύ σοβαρές ασθένειες. Οι πολίτες έπρεπε να μάθουν από την αρχή να τις χρησιμοποιούν σωστά και να εξοικειωθούν με αυτές στην καθημερινότητα τους. Από τις 4 Μαϊού η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική σε νοσοκομεία, ιατρεία, μέσα μεταφοράς και ασανσέρ ενώ σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για το σωστό τρόπο χρήσης μάσκας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδίασε αφίσες με το μήνυμα “Φοράμε Μάσκα Σταματάμε τη Μετάδοση”.

Ατομικές Ελευθερίες

Η κυβέρνηση της Κίνας μπορεί να θέσει περισσότερους περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες των πολιτών της από ότι θα ήταν αποδεκτό σε πολλές χώρες της δύσης. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε τεράστια συζήτηση για το θέμα των ατομικών ελευθεριών όταν αναγκαστήκαμε να στέλνουμε μήνυμα για τις απλές μετακινήσεις μας και να φοράμε υποχρεωτικά μάσκες. Επιπλέον στην Κίνα δεν είναι έντονη η παρουσία κινημάτων κατά των μασκών και κατά των εμβολίων που μπορούν να εμποδίσουν τις όποιες προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας. Ο κόσμος αποδέχεται πιο εύκολα το γεγονός πως ο έλεγχος των ασθενειών είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την επιστήμη.

Παρ’όλο που η αντίδραση της Κίνας είναι επιτυχημένη δεν σημαίνει ότι μπορεί να υιοθετηθεί από άλλες χώρες. Κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα υγείας με διαφορετικές δομές, ενώ η συμμόρφωση τον πολιτών στους κανονισμούς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης. Πολλά εξαρτώνται επίσης από τις πολιτικές ελευθερίες της εκάστοτε χώρας. Μέσα όμως από το παράδειγμα της Wuhan μπορούμε να διακρίνουμε τις αδυναμίες της δίκης μας αντίδρασης, τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί στο μέλλον.

The Lancet

The New Yorker

Wikipedia

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Απάντηση