Όταν οι κολοσσοί της τεχνολογίας κινούνται στο χώρο της υγείας

Posted by

Το 2018 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας κινήθηκαν στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, έναν χώρο με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στις ΗΠΑ αποφέρει περισσότερα από 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αμερικανική βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική γεγονός που σημαίνει πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και κατά συνέπεια πολλά περιθώρια κέρδους. Ο χώρος της υγείας λοιπόν αποτελεί για αυτές τις εταιρείες ένα τεράστιο πεδίο δράσης σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, που δίνει αρκετό χώρο για ελιγμούς, απουσία μεγάλου ανταγωνισμού…τουλάχιστον για την ώρα.

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Apple, η Google και η Uber κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλές από αυτές τις κινήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά θα συνεχίσουν να αυξάνονται, και κάποιες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών.

Τι θα περιμένουμε λοιπόν το 2019;

Amazon:

Η Amazon σε συνεργασία με την Berkshire Hathaway και τη JPMorgan Chase, ανακοίνωσαν το 2018 τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης για το προσωπικό τους στις ΗΠΑ.

Την ίδια χρονιά η εταιρεία του Jeff Bezos προχώρησε στην εξαγορά της Pill Pack, μιας on-line υπηρεσίας φαρμακείου που απλοποιέι τη χορήγηση φαρμάκων και παρέχει στους συνδρομητές τις, συνταγογραφούμενα φάρμακα σε προσυσκευασμένες δόσεις. Η Pill Pack έχει άδεια λειτουργίας σε 49 πολιτείες και έχει επίσης αναπτύξει ένα δικό της λειτουργικό σύστημα -Pharmacy OS- που οργανώνει τα δεδομένα των ασθενών. Τέλος η Amazon σχεδιάζει την πώληση λογισμικού που έχει τη δυνατότητα να “διαβάζει” τα ιατρικά αρχεία των ασθενών και να συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν και τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες ενδέχεται να έχουν υποβληθεί.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως η Amazon θα ενσωματώσει την υπηρεσία Pill Pack στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα της, και πως αυτό θα επηρεάσει τους καταναλωτές και εντέλει την λειτουργία των φαρμακείων όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Εξίσου σημαντικό είναι το ενδιαφέρον της εταιρείας για τη διαχείριση των ιατρικών αρχείων. Η Amazon δεν είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηροποιείται σε αυτό τον τομέα και λαμβάνοντας υπ’όψιν πως η αναποτελεσματική χρήση των ιατρικών δεδομένων οδηγεί πολλές φορές σε σφάλματα και υψηλά κόστη, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο και πως θα ωφεληθούν οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγείας.

Apple:

Το 2018 η εφαρμογή Apple Health με το iOS 11.3 beta έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες iPhone μέσα από τη νέα ενότητα Health Records να έχουν μερική πρόσβαση στα ιατρικά τους αρχεία. Πληροφορίες όπως αλλεργίες, εμβολιασμοί, εργαστηριακές εξετάσεις, ζωτικές λειτουργίες, θα είναι στη διάθεση ασθενών από 39 νοσοκομειακές δομές που συνεργάζονται με την Apple, συμπεριλαμβανομένων των Stanford Medicine και John Ηopkins. Επίσης η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ για να τους προσφέρει πρόσβαση μέσω iphone στα ιατρικά τους αρχεία.

Την ίδια χρονιά η Apple έλαβε το πράσινο φως από την FDA για δύο νέα χαρακτηριστικά του Apple Watch Series 4. Το πρώτο αφορά μια προηγμένη μέθοδο παρακολούθησης της καρδιάς και ονομάζεται ECG(Electrocardiogram) ενώ το δεύτερο Irregular Rythm Notification ανιχνεύει την ύπαρξη ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Η Apple χρησιμοποίησε τα δεδομένα που συλλέγει ο αισθητήρας καρδιακού ρυθμού στη μελέτη Apple Heart Study που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορτντ. Η μελέτη διήρκεσε σχεδόν 2 χρόνια, ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιανουαρίου και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε τα αποτελέσματα.

Τέλος όπως η Amazon έτσι και η Apple έχει προχωρήσει στη δημιουργία κλινικής για το προσωπικό της με σκοπό το έλεγχο της δαπάνης για την υγειονομική περίθαλψη.

Uber:

H εταιρεία μεταφορών Uber κινείται στο χώρο της υγείας μέσω της διαμετακόμησης ασθενών. Το Μάρτιο η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία το πρόγραμμα Uber Health το οποίο δίνει την δυνατότητα μεταφοράς των ασθενών που χρειάζονται βοήθεια. Η υπηρεσία αυτή δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα ασθενοφόρα αλλά μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα της Uber απευθύνεται σε ασθενείς που δεν μπορούν να οδηγήσουν, και πολύ συχνά χάνουν τα ραντεβού τους. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε χρόνο 3,6 εκατομμύρια Αμερικανών χάνουν τα ραντεβού τους, λόγω αναξιόπιστων μέσων μεταφοράς, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι όλο αυτό μπορεί να κοστίσει στο σύστημα υγείας 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Uber δεν είναι η μόνη εταιρεία μεταφορών που διεκδικεί μερίδιο σε αυτή την αγορά, η Lyft σε συνεργασία με την Circulation και την ασφαλιστική CareMore Health κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Alphabet:

H Alphabet μητρική της Google και άλλων εταιρειών που ανήκουν σε αυτή όπως η Verily Life Science και η Nest, δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας. Το Νοέμβριο του 2018 η Google προσέλαβε τον CEO της Geisinger, David Feinberg, μια κίνηση που σηματοδοτεί την προσπάθεια της εταιρείας να ενοποιήσει τις διαφορετικές δραστηριότητες στο χώρο της υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Το ερευνητικό πρόγραμμα της Google Brain με την ονομασία Medical Digital Assist που στοχεύει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της αναγνώρισης φωνής, για να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να κρατά σημειώσεις κατά τη διάρκεια των επισκέψεων.
  • Το startup Senosis που εξαγοράστηκε από την εταιρεία “έξυπνων” οικιακών προϊόντων Nest, και αναπτύσσει εφαρμογές για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών, τεχνολογία που η εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στα νοσοκομεία.
  • Η συνεργασία της Verily Life Science με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για τη μελέτη αυτοάνοσων νοσημάτων, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, και ο συστημικός ερυθηματώδης Λύκος.
  • Η ανάπτυξη αλγορίθμων οι οποίοι θα μπορούν να προβλέψουν καρδιακές παθήσεις εξετάζοντας τα μάτια των ασθενών. Στην πραγματικότητα η μέθοδος που ανακάλυψαν οι επιστήμονες της Verily μελετάει τις αλλαγές στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών, και μπορούν να αποτελέσουν προάγγελο εγκεφαλικού, υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Η συνεργασία της Verily με την εταιρεία Wallgreens για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελλιπούς συμμόρφωσης των ασθενών στην ορθή φαρμακευτική τους αγωγή. Η μη τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής κοστίζει στο υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ περίπου από 100 έως 289 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
  • Τέλος η συνεργασία με την ResMed αφορά την αντιμετώπιση της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια σοβαρή διαταραχή κατά την οποία παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής και από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι.
  • Το πρόγραμμα αφανισμού των κουνουπιών Debug της Verily. Σκοπός του προγράμματος η εξάλειψη ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα των κουνουπιών. Πολύ σημαντικό πρόγραμμα αν σκεφτεί κανείς πως τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων από οποιοδήποτε άλλο ζώο.
  • Το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα φακών επαφής που μπορούν να ανιχνεύουν τα επίπεδα γλυκόζης στα δάκρυα, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και έχει παγώσει από το 2016.
  • Τέλος η Google παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αγορά των ηλικιωμένων. Αυτό δεν εκπλήσσει αν αναλογιστεί κανείς πως ο αριθμός των Αμερικανών ηλικίας άνω των 65 ετών θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2060, και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.

Πηγή: https://www.theverge.com

 

Απάντηση