Ναυτία Κίνησης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 2 λεπτά(Video)

Posted by

Η έντονη δυσφορία που μπορεί να νιώσουμε όταν ταξιδεύουμε στη θάλασσα ονομάζεται Ναυτία Κίνησης. Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία συχνά οδηγεί σε έμετο, το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν ταξιδεύουμε οδικώς, με τρένο, όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο είτε όταν χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά συσκευές εικονικής πραγματικότητας VR.

Για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας συνεργάζονται αρμονικά διαφορετικά σημεία του σώματος, τα μάτια, τα αυτιά, οι μύες και οι αρθρώσεις. Κάθε ένα από αυτά στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο σχετικά με την κίνηση και τη θέση του σώματος μας. Τα μάτια στέλνουν οπτικά ερεθίσματα από το περιβάλλον και υποβοηθούν στον προσανατολισμό και την ισορροπία στο χώρο. Ο λαβύρινθος που βρίσκεται στο εσωτερικό των αυτιών αποτελεί το κύριο όργανο της ισορροπίας, περιέχει 3 χαρακτηριστικούς ημικύκλιους σωλήνες γεμάτους με υγρό, τη λέμφο. Η κίνηση της λέμφου δίνει πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικές με την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης. Οι πληροφορίες από τους μύες και τις αρθρώσεις υποβοηθούν στην αντίληψη της θέσης μας στο χώρο και στη διατήρηση της ισορροπίας. Όταν αυτά τα μηνύματα συγκρούονται, προκαλούν Ναυτία Κίνησης.

Στο εσωτερικό ενός σκάφους για παράδειγμα τα μηνύματα από τα διαφορετικά σημεία του σώματος δεν συμφωνούν. Η πληροφορία για την κίνηση και την ταχύτητα του σκάφους που μεταφέρει ο λαβύρινθος δεν γίνεται πλήρως αντιληπτή μέσω της όρασης.

Η ναυτία κίνησης συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ζαλάδα, εφίδρωση, στομαχικές διαταραχές, χλωμό δέρμα, τάση για έμετο και υπνηλία. Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές διαρκούν όσο διαρκεί το ερέθισμα που τα προκάλεσε, συνήθως από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. 

Για την αντιμετώπιση της Ναυτίας Κίνησης χρησιμοποιούνται αντιεμετικά αντισταμινικά φάρμακα όπως η διμενυδρινάτη η διφαινυδραμίνη και η μεκλοζίνη. Η σκοπολαμίνη συχνά χορηγείται σε μορφή διαδερμικών patch. Τέλος η Πιπερόριζα ή Τζίντζερ  χρησιμοποιείται παραδοσιακά και αποτελεί μια φυσική λύση στην αντιμετώπιση της Ναυτίας.

Πηγή:

Pharma Scribe

Απάντηση