Μια Παράλληλη Πανδημία

Μία Παράλληλη Πανδημία: Οι επιπτώσεις του SARS-CoV-2 στην Ψυχική Υγεία

Έχουμε μπει στον δεύτερο χρόνο της μάχης κατά της SARS-CoV-2. Οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν τις εξάρσεις. Όμως όλο και νέα στελέχη ή νέες μεταλλάξεις έρχονται στο προσκήνιο. Νέα μέτρα προστασίας τίθενται σε εφαρμογή και ένας νέος κύκλος υπομονής και ελπίδας ξεκινάει για τους πολίτες. Κανείς δεν αμφισβητεί τους εκατομμύρια θανάτους. Όμως νέα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει και μια παράλληλη πανδημία που βασανίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό. Είναι μια πιο διακριτική παράλληλη πανδημία στην οποία πιο δύσκολα μετράς πληγέντες και θανάτους. Πρόκειται για τις επιπτώσεις της κατάστασης που επικρατεί, των προστατευτικών μέτρων, την έλλειψη κοινωνικής επαφής και την αβεβαιότητα της σημερινής πραγματικότητας στην ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Περισσότερο από 42% των συμμετεχόντων σε αντίστοιχες έρευνες δήλωσαν πως αισθάνονται συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Το ποσοστό είναι κατά 10% μεγαλύτερο των προηγούμενων ετών. Ειδικοί στον τομέα δηλώνουν πως δύσκολα τα ποσοστά θα πέσουν εκεί που ήταν πριν την έξαρση της πανδημίας και ότι οι νεαρές ηλικίες αποδείχθηκαν οι πιο ευάλωτες σε ψυχικές διαταραχές. Δυσκολίες στον ύπνο, χαμηλή όρεξη για φαγητό, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αλλά και λοιπών εθιστικών ουσιών εμφάνισαν επίσης σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Tα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Σχεδόν 60% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, με 1 στους 5 να πληρούν τα κριτήρια για Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (Post-Traumatic Stress Disorder-PTSD).

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι τόσο στην ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις αλλά και να μην ξεχνάμε ότι η παράλληλη αυτή πανδημία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Για αρκετά χρόνια μπροστά αναμένεται ο κόσμος να εμφανίζει επιβαρυμένη ψυχική υγεία και θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη φροντίδα. Είναι σημαντικό το γεγονός αυτό να μην αγνοηθεί ή υποτιμηθεί όταν ο COVID-19 πλέον θα αποτελεί παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα για την ψυχική υγεία εδώ

Πηγή:

Nature

Pharmaceutical Journal

kff.org

Απάντηση