Μητρικός Θηλασμός και Εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19

Μητρικός Θηλασμός και Εμβολιασμός έναντι της COVID-19

Posted by

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια φυσική διεργασία με μοναδικά οφέλη τόσο για το μωρό όσο και για τη μαμά. Την εποχή της πανδημίας, πολλές είναι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί σχετικά με το μητρικό θηλασμό και τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19. Κατά ποσό όμως είναι ασφαλές να εμβολιαστεί μια θηλάζουσα μητέρα;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είναι γνωστό ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανικότερη και πληρέστερη τροφή για τα βρέφη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες ζωής. Μάλιστα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο θηλασμός προστατεύει από χρονιές παθήσεις αλλά και από λοιμώξεις κατά το πρώτο χρόνο ζωής του βρέφους. Συγκεκριμένα, με τον θηλασμό η μητέρα προσφέρει ανοσοποίηση στο μωρό της μέσω των δικών της αντισωμάτων τα οποία περνούν στο μητρικό γάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο μητρικός θηλασμός συστήνεται ανεπιφύλακτα ενώ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που αντενδείκνυται για συγκεκριμένους λόγους.

Μητρικός θηλασμός και εμβολιασμός έναντι της νόσου Covid-19

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 δεν εγκυμονούν κινδύνους για το βρέφος όταν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη του θηλασμού ούτε αιτία για τη διακοπή του.

Ειδικότερα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (Journal of the American Medical Association – JAMA) ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 σε θηλάζουσες γυναίκες διεγείρει την έκκριση αντισωμάτων στο μητρικό γάλα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παράγει ανοσολογική απάντηση στη μητέρα και προάγει την έκκριση αντισωμάτων τύπου igA στο μητρικό γάλα. Έτσι, τα αντισώματα παρέχουν στο βρέφος προστασία έναντι της συγκεκριμένης νόσου. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στη Ευρώπη είναι 4 ενώ αναμένονται και τα εμβόλια δεύτερης γενιάς. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός της θηλάζουσας μητέρας όχι μόνο δεν εγκυμονεί κινδύνους για το μωρό αλλά του παρέχει και μια προστασία, η διάρκεια της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστή. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, συμμετείχαν 84 γυναίκες και αφορά τα mRNA εμβόλια και συγκεκριμένα το εμβόλιο της Pfizer, από το οποίο οι συμμετέχοντες έλαβαν 2 δόσεις σε διάστημα 21 ημερών. Τα δείγματα μητρικού γάλακτος που ελήφθησαν 2 εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό περιείχαν ήδη αντισώματα κατά του SARS-CoV-2. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το εμβόλιο της Moderna που παρέχει προστασία στο βρέφος με τον ίδιο τρόπο. Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης ( Εμβόλια Ιικών Φορέων ) οι έρευνες σε έγκυες και θηλάζουσες συνεχίζονται και σύντομα θα έχουμε περισσότερα αποτελέσματα.

Με εξαίρεση τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανό αντίγονο, τα περισσότερα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κατά την περίοδο του θηλασμού. Τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID 19, που έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας ανήκουν σε δυο κατηγορίες , mRNA και ιικου φορέα και κανένα από αυτά δεν περιέχει ζωντανό ιό στα συστατικά του.


Παρενέργειες του εμβολιασμού σε θηλάζουσες και βρέφη

Τα περισσότερα εμβόλια, όπως και τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε ορισμένα άτομα, συνήθως ήπιες και σε μικρό ποσοστό. Όλα τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί έναντι της COVID 19 έχουν παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες είναι ήπιες και διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος, ερυθρότητα, οίδημα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, κεφαλαλγία, ρίγη, μυικοί πόνοι. Οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες ισχύουν και για τις θηλάζουσες γυναίκες που εμβολιάζονται, και πιθανόν να εμφανιστούν σε ορισμένες ως απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες λένε ότι μπορεί να εμφανιστούν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό στη μητέρα ή και στο παιδί οι οποίες υποχωρούν σε μερικές ημέρες. Με βάση την έρευνα της JAMA που πραγματοποιήθηκε σε 84 θηλάζουσες γυναίκες που εμβολιάστηκαν μερικές από αυτές καθώς και 4 από τα βρέφη εμφάνισαν ήπιες παρενέργειες: βήχα, πυρετό, συμφόρηση. Στις 3 από αυτές τα συμπτώματα υποχώρησαν χωρίς θεραπεία ενώ στη μια περίπτωση χρειάστηκε η χορήγηση αντιβιοτικού στο βρέφος. Σε καμία γυναίκα αλλά ούτε και βρέφος δεν εμφανίστηκε κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 είναι γενικά ασφαλή για τις θηλάζουσες και τα μωρά τους. Σε γενικές γραμμές οι θηλάζουσες γυναίκες δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς είναι συνήθως νέες και υγιείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός συστήνεται ανεπιφύλακτα σε περίπτωση που η θηλάζουσα γυναίκα ανήκει ταυτόχρονα σε ευπαθή ομάδα πχ εργαζόμενη στο τομέα της υγείας ή πάσχουσα από χρόνια πάθηση. Ωστόσο, κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά καθώς η ανταπόκριση κάθε ατόμου στην ανοσοποίηση είναι διαφορετική. Οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους και να εξετάζουν από κοινού το όφελος σε σχέση με τους κινδύνους του εμβολίου πριν αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Η προστασία που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο έναντι του Κορωνοϊού αποτελεί ένα δώρο της επιστήμης και τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών είναι άκρως ενθαρρυντικά για τη γυναίκα και το βρέφος την περίοδο του θηλασμού. Όπως σε κάθε εμβολιασμό ή ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους αποτελούν προτεραιότητα της επιστημονικής κοινότητας. Να θυμάστε ότι οι επαγγελματίες υγείας είναι η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τα εμβόλια και σε αυτούς θα πρέπει να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που θηλάζει για τεκμηριωμένη σύσταση.

Πηγή:

Journal of the American Medical Association

HelathLine

Απάντηση