Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα

Posted by

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα. Γιατί όποιος σε αποκαλεί ήρωα σε περίοδο πολέμου είναι ο ίδιος που(υπό κανονικές συνθήκες) σε περίοδο ειρήνης υποβαθμίζει και εξευτελίζει το επάγγελμα του γιατρού.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα. Γιατί όποιος το κάνει έχει πάθος με τις “ταμπέλες” προσβλητικές και μειωτικές. Και η “ιατρική αμέλεια” είναι μια “ταμπέλα” που χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα. Γιατί δεν γίνεται να μετατραπεί μια κατηγορία επαγγελματιών, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τις οικογένειες, τις ανάγκες, αντίστοιχες με αυτές άλλων εργαζομένων, σε μια στρατιά μαρτύρων ή μισθοφόρων.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα. Γιατί σε χρησιμοποιούν. Χωρίς ενδοιασμό και ηθική. Το κάνουν για να απλώσουν ένα κομψό πέπλο πάνω από τις τεράστιες ευθύνες τους. Αυτές που σου στέρησαν τα μέσα για να εργασθείς χθες και αυτές που σε στέλνουν σήμερα στον πόλεμο χωρίς όπλα.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα. Γιατί από την καθολική αποθέωση στην αποκαθήλωση ο δρόμος είναι μικρός. Και όταν λόγω της τάσης των ημερών γίνεσαι ήρωας, δεν μπορείς πλέον να διαμαρτυρηθείς ότι σου λείπει μια μάσκα.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα. Γιατί σε χρησιμοποιούν ακόμη και κάποιοι συνάδελφοι σου…Οι “ειδικοί”. Αυτοί δεν έχουν χρόνο να βρίσκονται στο πεδίο όπως εσύ. Είναι πάντα στην τηλεόραση, στις εφημερίδες στα κοινωνικά δίκτυα για να πουν τα πάντα και τίποτα, με σκοπό να προωθήσουν την εικόνα τους, το όνομα τους ή το τελευταίο βιβλίο που δημοσίευσαν σε χρόνο ρεκόρ. Το κάνουν στο όνομα του κλάδου διακυρήσοντας τους εαυτούς τους καθολικούς εκπρόσωπους αυτού του ηρωισμού, που ακόμα και αν υπήρχε, δεν θα τους αφορούσε.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε αποκαλεί ήρωα. Γιατί ζεις σε μία χώρα που τρέφεται από τις εντυπώσεις και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θεωρεί τον ηρωισμό υποχρεωτικό. Και τότε σου επιβάλει να επιλέξεις: μαρτύριο στο πεδίο μάχης ή ποινικό διωγμό.

Μην το κάνεις. Μην πέσεις στην παγίδα. Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι ήρωας. Και δεν είναι καν απαραίτητο. Θα αρκούσε ο καθένας – γιατρός, ασθενής, πολιτικός, δικηγόροςμε ενσυναίσθηση ότι είναι άνθρωπος(που διαθέτει δεξιότητες αλλά και αδυναμίες, φόβους, όρια και θυσίες) να προσπαθήσει να κάνει το χρέος του και να μην αποφύγει το πεπρωμένο και τις ευθύνες του.

Αυτό που εμείς οι γιατροί κάνουμε καθημερινά, αθόρυβα, πολύ πριν την πανδημία. Ανέκαθεν. Η πανδημία για εμάς είναι η ευκαιρία να το μάθουν και όλοι οι υπόλοιποι. Ας μην την χάσουμε.

Alberto Mingione, Γενικός Χειρουργός, Νοσοκομείο “San Carlo” της Ποτέντσα

Το παραπάνω είναι ένα ανοιχτό γράμμα ενός ιταλού γιατρού προς τους συναδέλφους του.

Πηγή:

Alberto Mingione

Image Credit: Sara Paglia

Απάντηση