Μάσκες προσώπου που ανιχνεύουν την παρουσία του ιού SARS-CoV-2

Σχεδόν 18 μήνες ζούμε μέσα στην πανδήμια της COVID-19. Κάθε φορά που νομίζουμε οτι τα έχουμε δει όλα κάτι καινούργιο έρχεται για να μας ταρακουνήσει απο τη θέση μας. Οι αισθητήρες που σχεδίασαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Harvard και του ΜΙΤ προσαρμόζονται σε προσταυτεικές μασκες προσώμου και μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στην αναπνοή του χρήστη καθώς και στο περιβάλλον.

Οι μικροσκοπικοί αποσπώμενοι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν μέσα σε 90 λεπτά την παρουσία του ιού. Οι αισθητήρες προσαρμόζονται σε μάσκες προσώπου και η διαδικασία ανίχνευσης ξεκινά πατώντας ένα κουμπί. Για λόγους ιδιωτικότητας τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο εσωτερικό της μάσκς. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται ονομάζεται wearable Freeze-Dried-Cell-Free(wFDCF) και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη ανίχνευση και άλλων ιών όπως ο Έμπολα και ο Ζίκα. Παρόμοιοι αισθητήρες μπορούν να ενσωματωθούν και σε άλλα υλικά όπως ενδύματα. Συγκεκρίμενα ερευνάτε η εισαγωγή στις ιατρικές ποδιές και ενδυμασίες υγεινομονικού προσωπικού ώστε να ανιχνεύεται άμεσα όχι μόνο η παρουσία του ιού Sars-CoV-2 αλλά και μια μεγάλη ποικιλία παθογόνων. Έχουν ήδη δοκιμαστεί διάφορα υφάσματα για να εντοπιστούν σε ποια μπορούν να ενσωματωθούν καλύτερα οι αισθητήρες χωρίς να επηρεάζεται το αποτέλεσμα. Οι νέες μάσκες προσώπου έχουν υψηλή ευαισθήσια που πλησιάζει αυτή των PCR test και ταχύτητα αποτελεσμάτων αντίστοιχη με αυτή των τεστ αντιγόνου.

Το συγκεκριμένο προϊόν δεν κυκλοφορεί ακόμα στην αγορά, υπάρχει όμως ενδιαφέρον από εξωτερικούς επενδυτές ώστε να μπορέσει σύντομα να βρεθεί στα χέρια των καταναλωτών.

Πηγή:

MIT News

Απάντηση