«Φάρμακα κοινωνικών δραστηριοτήτων» – Lifestyle drugs

Posted by

Τα life style drugs χρησιμοποιούνται για να ικανοποιήσουν ανάγκες όχι απαραίτητα συνδεδεμένες με συγκεκριμένες παθολογίες ή για την αντιμετώπιση προβλημάτων που βρίσκονται στο όριο μεταξύ υγείας και ασθένειας. Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει επίσης εκείνα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν καλύτερα με αλλαγές στο τρόπο ζωής και στη διατροφή( φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που χρησιμοποιούνται στις δίαιτες αδυνατίσματος).
Οι πωλήσεις τους αυξάνονται κάθε χρόνο μέχρι και 60%. Οι ηλικίες που τα προτιμούν; Μεταξύ 30 και 50.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Φάρμακα που έχουν εγκριθεί για συγκεκριμένη παθολογία και τα οποία χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες συνδεδεμένες με την συγκεκριμένη παθολογία:

Σιλδεναφίλη(Sildenafil) – Θεραπεία ενήλικων ανδρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας(σεξουαλική ανικανότητα), ως lifestyle drug χρησιμοποιείται για την αύξηση των σεξουαλικών επιδόσεων.
Ορλιστάτη(Orlistat) – Χρήση σε συνδυασμό με δίαιτα για την αγωγή παχύσαρκων ασθενών ή υπέρβαρων ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο υγείας εξαιτίας του βάρους τους, ως lifestyle drug χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα.
Μεθαδόνη(Metadone) – Αντιμετώπιση της εξάρτησης από οπιοειδή, εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών και επαναφέρει στο φυσιολογικό πολλές λειτουργίες του οργανισμού που έχουν διαταραχθεί από την κατάχρηση ουσιών, ως lifestyle drug χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο των οπιοειδών.

Φάρμακα που έχουν εγκριθεί για συγκεκριμένη παθολογία και χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς:

Μινοξιδίλη(Minoxidil) – Συμπτωματική θεραπεία της υπέρτασης ως lifestyle drug είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας.
Φιναστερίδη(Finasteride) – Χρήση στη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη και ως lifestyle drug κατά της τριχόπτωσης (ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία).
Ερυθροποιητίνη(Eritropoietina) – Χρήση στη χρόνια αναιμία αυξάνοντας τη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων ως lifestyle drug χρησιμοποιείται στην αύξηση των (αθλητικών) επιδόσεων.

Φάρμακα με περιορισμένη κλινική χρήση μα χρησιμοποιούμενα ώς lifestyle drugs:

Αιθανόλη(Etanolo) – Χρήση στην αποτοξίνωση από μεθανόλη, αποτελεί την αλκοόλη των οινοπνευματωδών ποτών.
Καφεΐνη(Caffeina) – Διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, χρησιμοποιείται ως προσθετικό σε τρόφιμα, ροφήματα, ποτά και αναψυκτικά.
Κάνναβη(Cannabis) – Παραισθησιογόνο(μη κλασικό), διαδεδομένη ναρκωτική ουσία.

Φάρμακα(παράνομα) χώρις συγκεκριμένη κλινική χρήση χρησιμοποιούμενα αποκλειστικά ως lifestyle drugs:

Μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη(Ecstasy,MDMA) – επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα σχετίζεται με μεταβολές στα επίπεδα σεροτονίνης , διατείνεται ότι προκαλεί συναισθήματα αγάπης αλληλεγγύης και κατανόησης.
Κοκκαΐνη(Cocaina) – Χρήση(στο παρελθόν κυρίως) ως τοπικό αναισθητικό, παρουσιάζει διεγερτική δράση.
Νανδρολόνη(Nandrolone) – Στεροειδή ουσία, χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυικής μάζας.

Φυσικά προιόντα:

Αντιοξειδώτικα – Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και είναι σημαντικά για την υγεία και την ευεξία.

Δε πρέπει να ξεχνάμε οτι τα φάρμακα που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία δε θεραπεύουν αλλά αντιμετωπίζουν συμπτώματα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και παρουσιάζουν παρενέργειες.

Πηγή:

Fitoterapia, Impiego razionale delle droghe vegetali, F.Capasso, G.Grandolini,A.A.Izzo, Springer

EMEA, European Medicines Agensy

http://www.enet.gr

http://www.health.in.gr

Απάντηση