Καλοκαιρινά Tσιμπήματα

Posted by

Το καλοκαίρι είναι εδώ μαζί με όλα αυτά που μας ανεβάζουν τη διάθεση αλλά και κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες που επιτίθενται στο δέρμα μας! Μαζί με τον ήλιο, τη ζέστη, τη θάλασσα , την ανεμελιά στις διακοπές εμφανίζονται και αυτά τα τσιμπήματα εντόμων και θαλάσσιων ζώων που μας χαλάνε τη διάθεση και γεμίζουν το δέρμα μας κοκκινίλες και ερεθισμούς. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι όλα τα τσιμπήματα ίδια ως προς τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα αυτών. Η σοβαρότητα εξαρτάται από το είδος του εντόμου, την ποσότητα του δηλητηρίου που εγχύθηκε, την περιοχή του τσιμπήματος  και την εμφάνιση πολλαπλών τσιμπημάτων ιδίως σε μικρά παιδιά και υπερήλικες.

Τα τσιμπήματα υμενόπτερων (σφήκα, μέλισσα) και κουνουπιών ή σκνίπας είναι τα συχνότερα και συνήθως προκαλούν ήπια συμπτώματα όπως κοκκινίλα, οίδημα, κνησμό και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, κάποιες φορές τα τσιμπήματα γίνονται αρκετά επώδυνα και επικίνδυνα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός στο δηλητήριο των εντόμων ο ερεθισμός είναι εκτεταμένος σε όλο το σώμα και εμφανίζεται η λεγόμενη κνίδωση. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλεργικού σοκ. Για όλα τα παραπάνω συμπτώματα ευθύνεται η ισταμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που εκκρίνεται από το σώμα μας σαν αντίδραση στην είσοδο ξένων ουσιών και συνδέεται με αλλεργίες. Ας δούμε αναλυτικά τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από ένα τσίμπημα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Συμπτώματα

-Πόνος

-Κνησμός

-Αίσθηση καύσου

-Συμπτώματα φλεγμονής : οίδημα, θερμότητα, ερυθρότητα

Τρόποι Αντιμετώπισης

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι τοπικά:

  • Αφαιρούμε το κεντρί (αν υπάρχει)  προσεκτικά ξύνοντας στο σημείο του δήγματος χωρίς να το πιέζουμε
  • Απολύμαση περιοχής. Προτείνεται να καθαρίσουμε την περιοχή με νερό και σαπούνι ή με αντισηπτικό δερματικό διάλυμα από το Φαρμακείο.
  • Βάλτε πάνω πάγο ή κρύα κομπρέσα αν υπάρχει πόνος ή πρήξιμο. Το κρύο προκαλεί συστολή στα αγγεία εμποδίζοντας στο δηλητήριο να απλωθεί γρήγορα στο δέρμα.
  • Χορήγηση τοπικού αντιισταμινικου σε μορφή κρέμα ή stick. 
  • Xoρήγηση τοπικού κορτικοστεροειδούς με αντιβιοτικό για να καταπραΰνει τη φλεγμονή και να προστατεύσει από τυχόν μόλυνση.
  • Πιθανόν να υπάρχει ανάγκη χορήγησης αντιτετανικού ορού.

Φυσικές Λυσεις

Στο Φαρμακείο θα βρείτε φυσικά εντομοαπωθητικά σε μορφή spray, γαλακτώματος mousse ή stick για να κρατήσετε μακρυά τα έντομα και να αποφύγετε τα τσιμπήματα. Τα προϊόντα αυτά είναι εμπλουτισμένα με λάδι καρύδας, λάδι χαμομήλι, αιθέρια έλαια όπως citronella, tea tree , ευκάλυπτος, λεβάντα, γεράνι, βασιλικός και είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια. Να υπενθυμίσουμε ότι τα αιθέρια έλαια στη πλειοψηφία τους δε τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα αλλά διαλυμένα σε κάποιο λάδι βάση πχ αμυγδαλέλαιο. Να θυμάστε ότι το φυσικό δεν είναι πάντα ακίνδυνο και μάλιστα τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία εξ επαφής. Γι αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για ορθή χρήση αρωματοθεραπείας.

Σημεία Προσοχής

Όταν τα συμπτώματα από ένα τσίμπημα δεν περιορίζονται σε ήπιες τοπικές αντιδράσεις αλλά εμφανίζεται έντονος πόνος, ερεθισμός σε όλο το σώμα , λαχάνιασμα, υπερευαισθησία θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σημεία σοβαρότητας αποτελούν τα συμπτώματα στο αναπνευστικό, η ναυτία, ο εμετός, η ζάλη, οι κοιλιακές κράμπες. Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εκδηλώνεται σε πολλαπλά σημεία του σώματος, ονομάζεται αναφυλαξία, είναι επικίνδυνη και χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας η της σφήκας θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένα κουτί πρώτων βοηθειών για τα τσιμπήματα. Ειδικότερα, το κουτί θα πρέπει να περιέχει αντιισταμινικό, κορτιζόνη, ένεση αδρεναλίνης. Σε περίπτωση που σας τσίμπησε κάποιο έντομο και εμφανίσατε σοβαρά συμπτώματα απευθυνθείτε στο γιατρό σας για τεστ αλλεργίας ώστε να γνωρίζετε και να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί. Προσοχή! Μην ξύνετε στο σημείο που υπάρχει τσίμπημα διότι τραυματίζεται το προστατευτικό φράγμα του δέρματος και ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.

Όσον αφορά τα τσιμπήματα από θαλάσσια ζώα οι πρώτες βοήθειες διαφέρουν ανάλογα με το είδος του θαλάσσιου ζώου. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να αφαιρέσετε προσεκτικά το κεντρί ξύνοντας με το χέρι η με ένα πανάκι. Αποφύγετε να αφαιρέσετε το κεντρί με τσιμπιδάκι η κάτι αντίστοιχο γιατί μπορεί να εισχωρήσει πιο βαθιά. Μια μικρή αιμορραγία από το τσίμπημα δεν είναι ανησυχητική. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα μπορείτε να εξουδετερώνετε τις τοξίνες από το κεντρί με οινόπνευμα ή διάλυμα αμμωνίας. Αν εμφανίσετε σημεία σοβαρότητας ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Συνοψίζοντας, τα τσιμπήματα από έντομα η θαλάσσια ζώα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες! Τις περισσότερες φορές είναι ήπια, δεν προκαλούν ανησυχία και τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, κάποιες φορές αυτά τα τσιμπήματα είναι πιο σοβαρά και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Η πρόληψη αποτελεί κι εδώ την καλύτερη και ασφαλέστερη οδό για να απολαύσουμε το καλοκαίρι και τις διακοπές! Γι αυτό φροντίζουμε να ετοιμάσουμε μαζί με τον φαρμακοποιό μας ένα κιτ πρώτων βοηθειών είτε είμαστε αλλεργικοί είτε όχι! Γενικά, το κιτ πρώτων βοηθειών για όλους πρέπει να περιέχει ένα αντισηπτικό δερματικό διάλυμα, εντομοαπωθητικό, stick αμμωνίας, τοπικό αντισταμινικό, και τοπικό αντιβιοτικό- κορτικοστεροειδές, από του στόματος αντισταμινικό και παυσίπονο όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Για τους αλλεργικούς σε δηλητήριο υμενόπτερων το άτομο θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένο και εφοδιασμένο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όπως αναφέρεται παραπάνω.

Πηγή:

Το δέρμα μας, ΔΡ. YAEL ADLER

Το επείγον στο Φαρμακειο, Μανώλης Μιτάκης

Απάντηση