innovation pharma webinar speakers

Innovations in Pharma – Νέες Τάσεις και Άνοδος της Ψηφιακής Υγείας

Την Πέμπτη 8/4 πραγματοποιήθηκε ένα δωρεάν webinar με θέμα την ‘Innovations in Pharma’. Ομιλητές από ποικίλους κλάδους μίλησαν για τις νέες τάσεις στη βιομηχανία φαρμάκων ενώ σημαντικό μέρος του webinar αφιερώθηκε στο κομμάτι της Ψηφιακής Υγείας.

Αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων

Εκπρόσωπος της Φαρμακευτικής Εταιρείας MSD, o Alexandru Popa, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας των φαρμάκων προκειμένου να καταπολεμηθούν προβλήματα όπως οι απομιμήσεις σκευασμάτων. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά έντονο και οδηγεί σε απώλειες σχεδόν 30 δις. για τις φαρμακευτικές εταιρείες, συν τον κίνδυνο που ενέχουν για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 1/3 των φαρμάκων που πωλούνται παγκοσμίως δεν είναι κατάλληλα προς χρήση είτε γιατί πρόκειται για απομιμήσεις είτε γιατί μπορεί να είναι από παρτίδες που έχουν ανακληθεί αλλά δεν επιστράφηκαν ποτέ. Προτάθηκε η χρήση μιας blockchain εφοδιαστικής αλυσίδας όπου θα επιτρέπει πλήρη ιχνηλασιμότητα κάθε προϊόντος και ταυτόχρονα μέσω ψηφιακών πιστοποιητικών θα μπορεί να εγγυάται για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη μέχρι το φάρμακο να φτάσει στα χέρια των καταναλωτών.

3D-Printing φαρμάκων για παιδιά & με ενδείξεις σε Braille

Στη συνέχεια, η Dr. Atheer Awad από το τμήμα Φαρμακευτικής του University College of London μίλησε για το 3D-printing φαρμάκων. Ομάδες ασθενών όπως τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την τεχνική αυτή. Δίνει την δυνατότητα κατασκευής δισκίων με κατάλληλο μέγεθος, σχήμα, χρώμα και γεύση ώστε να γίνονται περισσότερο αποδεκτά από τα παιδιά. Το παραπάνω αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν μιλάμε για σπάνιες ασθένειες σε παιδική ηλικία όπου δεν υπάρχει ποικιλία σκευασμάτων που μπορούν να καταναλωθούν. Αντίστοιχα, για άτομα με προβλήματα οράσεως το 3D-printing θα επιτρέπει να κατασκευάζονται χάπια όπου επάνω στο ίδιο, και όχι στο εξωτερικό κουτί, θα υπάρχουν ενδείξεις σε Braille για την δόση και το είδος του φαρμάκου.

Η εξέλιξη της Ψηφιακής Υγείας

Τέλος οι υπόλοιποι ομιλητές, Smit Patel, Alessandro Ferri και Malika Bouazzaoui, εργάζονται στον χώρο της Ψηφιακής Υγείας που γνώρισε τα τελευταία χρόνια, και ειδικά την περίοδο της πανδημίας τεράστια άνοδο. Μέχρι το 2025 αναμένεται να δεκαπλασιαστεί η αποδοχή και χρήση εφαρμογών Ψηφιακής Υγείας από τους ασθενείς ενώ η αγορά τους θα φτάσει αξία 9 δις. Οι πρώτες εφαρμογές που τέθηκαν στην αγορά αφορούσαν ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα όμως τώρα το προσκήνιο έχουν κλέψει εφαρμογές ψυχικής υγείας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Υπάρχουν εφαρμογές ελεύθερες στο κοινό για την καταπολέμηση άγχους και ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης έως και συνταγογραφούμενα λογισμικά για ασθενείς με διαταραχές χρήσης ουσιών σε απεξάρτηση. Τα αποτελέσματα χρήσης φαίνονται πολλά υποσχόμενα μέχρι σήμερα. Πλέον και μεγάλες Φαρμακευτικές Εταιρείες ξεκινάνε συνεργασίες για να υποστηρίξουν αυτές τις εφαρμογές και να εξασφαλίσουν επαρκές επιστημονικό υπόβαθρο. Μέσα στα επόμενα χρόνια η πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των κυβερνητικών προγράμματα περίθαλψης θα χρειαστεί να ενσωματώσουν τέτοιες ψηφιακές θεραπείες στον κατάλογο τους.

Στην ιστοσελίδα του webinar ( UBIQ Webinars – Innovations in Pharma) μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους ομιλητές και στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το webinar δωρεάν.

Ενημερωθείτε για περισσότερα διαδικτυακά σεμινάρια στην καρτέλα ‘Εκπαίδευση

Πηγή:

UBIQ Webinars

Απάντηση