Γρίπη – Influenza

Posted by

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος για την οποία υπεύθυνος είναι ένας ιός(ιός influenza). Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι ξαφνική με επιδείνωση εντός λίγων ωρών, και χαρακτηρίζεται από δυνατό πονόλαιμο, βήχα, καταρροή, μυαλγίες με πόνο σε ολόκληρο το σώμα και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις, κόπωση, αδυναμία και υψηλή θερμοκρασία(πυρετός) άνω των 38 oC .

Οι ιοί υπεύθυνοι για τη γρίπη ανήκουν στην οικογένεια των ορθοβλεννοιών(orthomixovirιdae)
και ξεχωρίζουν για το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ιού, A, B και C, οι πρώτοι δύο είναι υπεύθυνοι για τη κλασική μορφή γρίπης, ενώ ο τύπος C, που δε χαρακτηρίζεται από συμπτώματα προκαλεί λοιμώξεις παρόμοιες με κρυολόγημα.
Οι ιοί τύπου A βρίσκονται και στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα(πτηνά, γουρούνια, άλογα) και χωρίζονται σε διαφορετικές υποκατηγορίες.
Συνήθως ο ιός μεταδίδεται από τα πτηνά στο γουρούνι και από εκεί στον άνθρωπο. Ο ιός τύπου B βρίσκεται μόνο στον άνθρωπο και δεν υπάρχουν διαφορετικές υποκατηγορίες.

Επιδημία:

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο υποχρεώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει κάθε φορά νέα αντισώματα. Εάν οι αλλαγές των χαρακτηριστικών του ιού είναι βαθιές(δραστικές) σε συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να προκληθούν σημαντικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό που μη έχοντας αντιμετωπίσει ποτέ τον ιό, είναι ευάλωτος. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει σε όλες τις ηλικίες μεγάλες επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο που ονομάζονται πανδημίες.

Παθογένεια:

Η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα:ο ιός μεταδίδεται με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων που υπάρχουν στον αέρα από φτάρνισμα ή βήχα ενός ατόμου που έχει ήδη προσβληθεί, ή απλά αγγίζοντας με τα χέρια επιφάνειες ή αντικείμενα μολυσμένα. Ο ιός εισέρχεται συνήθως μέσω της μύτης ή του στόματος και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στις αναπνευστικές οδούς. Τη στιγμή της μετάδοσης του ιού δε παρατηρείται καμία ενόχληση(αδιαθεσία) ωστόσο ο ιός αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν μόνο στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος: μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας. Για τυχόν επιπλοκές στους πνεύμονες υπεύθυνοι δεν είναι οι ιοί αλλά τα βακτήρια που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του ατόμου και επιτίθενται σε βρόγχους και πνεύμονες.

Θεραπεία:

Η θεραπεία στοχεύει αποκλειστικά στα συμπτώματα.
Από τις αρχές του 1980 χρησιμοποιούνται ως αντιϊκά φάρμακα η αμανταδίνη και το παράγωγο της η ριμανταδίνη. Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό μόνο των ιών της γρίπης τύπου A.
Για τη θεραπεία, η αμανταδίνη ή ριμανταδίνη πρέπει να δοθεί τις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη της νόσου, ενώ για τη προφύλαξη η χορήγηση του φαρμάκου διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας.
Στις ανεπιθύμητες ενέργειες της αμανταδίνης αναφέρονται συμπτώματα κυρίως από το κεντρικό νευρικό σύστημα:ζάλη, νευρικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και αϋπνία. Η ριμανταδίνη είναι λιγότερο τοξική με ανεπιθύμητες ενέργειες κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν δύο νέα αντιϊκά φάρμακα(ζαναμιβίρη, οσελταμιβίρη – ισχυροί αναστολείς της νευραμινιδάσης των ιών.) όχι μόνο για τη γρίπη τύπου A αλλά και για τη γρίπη τύπου B. Η αποτελεσματικότητα τους προϋποθέτει τη χορήγηση τους στις πρώτες δυο ημέρες από την έναρξη της νόσου. Η ζαναμιβίρη περιορίζεται σε άτομα άνω των 12 ετών.
Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών αντενδείκνυται αυστηρά η χρήση προϊόντων που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της γρίπης και χρησιμοποιούνται μόνο με συμβουλή γιατρού σε περίπτωση επιπλοκής που προκαλείται από βακτήρια.

Πρόληψη:


Για προφύλαξη χρησιμοποιείται το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο περιεχέι ολόκληρα τα σωματίδια των ιών, τα οποία προηγουμένως έχουν αδρανοποιηθεί με φορμόλη.
Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά στο μπράτσο ή στο γλουτό ανάλογα με την ηλικία, προκαλεί καλή ανοσολογική ανταπόκριση άλλα μόνο στο 60% των εμβολιασθέντων παρέχει ανοσία.
Η κατάλληλη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι εκείνη ανάμεσα σε Οκτώβρη και τέλος Νοέμβρη(περίοδος με μεγαλύτερο ρίσκο Οκτώβρης – Φεβρουάριος).
Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε άτομα που είναι αλλεργικά σε αυγά.
Το εμβόλιο χορηγείται ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από διάφορα νοσήματα καρδιάς, νεφρών και πνευμόνων, σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία
Ο χρόνος προφύλαξης από το εμβόλιο είναι περίπου έξι μήνες.

Πηγή:

http://www.influenza.it

http://www.angelini.it

http://www.prevenzineinfluenza.it

Ιατρική Μικροβιολογία Τόμος ΙΙ Π.Χ.Πασχαλίδης

Απάντηση