Εχινάτσια – Echinacea

Posted by

Η Βόρεια Αμερική είναι η γη καταγωγής αυτού του φυτού που χρησιμοποιούσαν οι ινδιάνοι Sioux της Ντακότα για να θεραπεύουν τις πληγές τους. Το ονόμαζαν “ρίζα φιδιού” και το θεωρούσαν ικανό να τους προστατεύει από όλα τα κακά. Οι λευκοί άποικοι έμαθαν από τους ντόπιους τις φαρμακευτικές ιδιότητες της Εχινάτσια αυτού του φυτού, σύμφωνα με καταγραφές από το 1700. Αργότερα οι Ευρωπαίοι βοτανολόγοι το ονόμασαν Εχινάτσια από την αρχαία ελληνική λέξη “εχίνος” λόγο του σφαιρικού και αγκαθωτού σχήματος ανάμεσα στα άνθη, που θυμίζει θαλάσσιο αχινό.

Η Εχινάτσια είναι πολυετές φυτό ύψους 30 – 150cm, απλό στέλεχος, φύλλα ωοειδή ή λογχοειδή, ρίζες πασσαλώδεις(κύρια ρίζα) ατρακτοειδής με άνθη μεγάλες μαργαρίτες που έχουν χρώμα μοβ, ροζ ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Το γένος Echinacea αποτελείται από 9 είδη και δύο ποικιλίες. Τα είδη που παρουσιάζουν φαρμακευτικό ενδιαφέρον είναι η Echinacea Angustifolia(Narrow – leaved Purple Coneflower)-με στενά φύλλα, η Echinacea Purpurea(Common Purple Coneflower)-με φύλλα ωοειδή και η Echinacea Pallida(Pale Purple Coneflower)-με λευκά άνθη.

Η Εχινάτσια χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων, κρυολογημάτων, στον πονόλαιμο, πονόδοντο, στα τσιμπήματα εντόμων και σε διάφορες περιπτώσεις δηλητηριάσεων όπως αυτών που οφείλονταν σε τσιμπήματα φιδιών. Η ικανότητα του να θεραπεύει πολλές διαφορετικές ασθένειες έκαναν το συγκεκριμένο φυτό να θεωρείται πανάκεια(θεραπεία επί πάσας νόσου). Η συνδυαστική δράση πολλών δραστικών ουσιών αυτού του φυτού το καθιστούν ικανό να ενδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού μας, αυξάνοντας τη παραγωγή μακροφάγων και λεμφοκυττάρων, ειδικά αντισώματα στη προστασία του οργανισμού μας από παθογόνα βακτήρια και τοξικές ουσίες. Η αμυντική αυτή δράση ενισχύεται από την αντισηπτική, αντιική και βακτηριοστατική ικανότητα που δίνουν ιδιαίτερη αξία σε αυτό το φυτό και το καθιστούν κατάλληλο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως και για τη πρόληψη επιδημιών της γρίπης. Σε όλα αυτά προστίθενται αντιφλεγμονώδης δράση, επουλωτική, και προστατευτική του δέρματος.

Η Εχινάτσια μπορεί να νοθευτεί με ρίζες από Parthenium Integrifolium οι οποίες είναι όμως εύκολα αναγνωρίσιμες λόγω του μαύρου χρώματος.

ΟΝΟΜΑ: Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, Echinacea pallida

ΟΙΚΟΓΕΝΝΕΙΑ: Compositae, Asteraceae

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Βόρεια Αμερική

ΔΡΟΓΕΣ: Ρίζες

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Πολυσακχαρίτες, Εχινακοσίδη, Γλυκοπρωτείνες, Φλαβονοειδή, Αιθέρια έλαια, Πολυφενόλες, Αλκαλοειδή, Ινουλίνα, Βιταμίνη C

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Ανοσοδιεγιερτική, Αντιική, Αντιφλεγμονώδης, Επουλωτική, Αντιβιοτική, Αντιβακτηρηδιακή, Διεγερτική του ανοσοποιητικού συστήματος

ΝΟΘΕΙΑ: Ρίζες Parthenium Integrifolium

Πηγή:

http://www.pharbenia.it

http://www.elixnet.gr

http://www.doctmag.com

Erboristeria Planetaria. Proprietacurativeesimbologiadellepiante,FerdinardoAlaimo

Echianacea, Steven Foster

Farmacognosia Applicata, Francesco Capasso,Francesca Borrelli, Rocco Longo

Farmacognosia, Francesco Capasso, R D Pasquale, Grandolini, NM

Απάντηση