Διενέργεια Εμβολιασμού κατά της CoViD-19

Posted by

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Στη χώρα μας η διαδικασία ενημέρωσης αλλά και διευθέτησης ραντεβού θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Ποιοί πολίτες θα εμβολιαστούν πρώτα;

Σε 1η φάση, επιλέξιμοι για τον εμβολιασμό είναι μόνο οι πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών(γεννηθέντες το 1936 και νωρίτερα). Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγξουν αν ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα SMS στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Πως θα κλείνουν οι πολίτες τα ραντεβού τους;

Η διαδικασία του ραντεβού θα περνά μέσα από την άυλη συνταγογράφηση. Οι πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν αυτόματα γραπτό μήνυμα SMS με όλες τις λεπτομέρειες στο κινητό τους, και το μόνο που θα χρειάζεται είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού εντός τριών ημερών στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034 είτε στα φαρμακεία.

Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους (εφόσον ανήκουν στις ομάδες που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών) μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία TAXIS. Θα κλείνονται 2 ραντεβού εξαρχής με σύστημα παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε ταξιδιωτικά εισιτήρια. Ο χρήστης θα μπορεί να επιβεβαιώσει ή όχι τις προτεινόμενες ημερομηνίες όπως κάνει για τις αεροπορικές θέσεις. Οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν sms επιβεβαίωσης των ραντεβού και της τοποθεσίας. Οι πολίτες θα λαμβάνουν έναν μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού καθώς και QR Code ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισαν το ραντεβού τους. Τρεις ημέρες πριν από την επιβεβαιωμένη ημερομηνία εμβολιασμού ο πολίτης θα λαμβάνει email και sms υπενθύμισης με γενικές οδηγίες προετοιμασίας αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα μπορούν να απευθυνθούν στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

Πως θα προγραμματίζουν οι Φαρμακοποιοί τα ραντεβού των πολιτών;

Στη διαδικασία θα συμμετέχουν ενεργά και οι φαρμακοποιοί στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να ενημερωθούν καθώς και για να κλείσουν αλλά και να επιβεβαιώσουν τα ραντεβού τους.

Οι φαρμακοποιοί συνδέονται στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/pharmacist χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με την είσοδο στην πλατφόρμα ο φαρμακοποιός επιβεβαιώνει ή ενημερώνει τα στοιχεία ταυτοποίησης του πολίτη συμπληρώνοντας το τηλέφωνο επικοινωνίας που είναι υποχρεωτικό. Στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα επιλογής του κέντρου, της ημερομηνίας και της ώρας εμβολιασμού, αρχικά για την 1η δόση και στη συνέχεια για τον προγραμματισμό της 2ης δόσης. Μόλις ο φαρμακοποιός επιλέξει τα ραντεβού εμβολιασμού και για τις δύο δόσεις το σύστημα εμφανίζει τα στοιχέια προς επιβεβαίωση τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Όνομα Πολίτη
  • Πληροφορίες ραντεβού 1ης δόσης
  • Πληροφορίες ραντεβού 2ης δόσης

Εφόσον ο φαρμακοποιός επιβεβαιώσει και οριστικοποιήσει το ραντεβού εκτυπώνει τη σελίδα που περιέχει τον κωδικό ραντεβού καθώς και το QR Code. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πολίτης θα λάβει ενημερωτικό sms καθώς και email με τα στοιχεία του ραντεβού.

Οι πολίτες που έχουν λάβει της ημερομηνίες ενημέρωσης εμβολιασμού μέσω της άυλης συνταγογράφησης μπορούν να προσέλθουν στο φαρμακείο για να επιβεβαιώσουν ή να αλλάξουν της ημερομηνίες εμβολιασμού ή ακόμα και να τον ακυρώσουν.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Οι πολίτες θα πρέπει να παρουσιάζονται στα προκαθορισμένα κέντρα εμβολιασμού μαζί με τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και ένα στοιχείο ταυτοποίησης(ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.) που θα επιδεικνύουν στο προσωπικό. Το προσωπικό θα επιβεβαιώνει το ραντεβού αναζητώντας τον κωδικό-αριθμό ραντεβού η σαρώνοντας το QR Code. Οι πολίτες στη συνέχεια θα απαντούν σε σχετικό ερωτηματολόγιο με γενικές και ειδικές ερωτήσεις ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων αλλά και της κλινικής εικόνας του ασθενή ο ιατρός θα αποφασίζει για την διενέργεια ή μη του εμβολίου.

Τηλεοπτικό σποτ για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού

Πηγή:

emvolio.gov.gr

One comment

Απάντηση