10 Τρόποι για να Ενισχύσουμε το Μεταβολισμό μας

Posted by

Ο μεταβολισμός αποτελεί το βασικότερο ίσως κριτήριο για την επίτευξη του ιδανικού βάρους και διαφοροποιείται ανάλογα με το γενετικό υλικό, το φύλο και την ηλικία. Υπάρχουν άνθρωποι που κληρονομούν υψηλό μεταβολικό ρυθμό και έτσι έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές δαπάνες. Οι άνδρες επίσης τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, και τέλος όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν σταδιακή μείωση του μεταβολισμού μετά την ηλικία των 40. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να τροποποιήσουν ως ένα βαθμό τις θερμίδες που καίει το σώμα για την κάλυψη των ημερήσιων ενεργειακών απαιτήσεων.

1.Αύξηση μυϊκής μάζας:


Το σώμα καίει θερμίδες συνεχώς, ακόμα και όταν είναι σε ηρεμία. Άνθρωποι με μεγαλύτερη αναλογία μυών καίνε περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία από αυτούς με χαμηλή μυϊκή μάζα, καθώς κάθε κιλό μυός καταναλώνει περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο για να συντηρηθεί, σε αντίθεση με ένα κιλό λίπους που καταναλώνει μόνο 2 θερμίδες ημερησίως. Αυτή η διαφορά μάλιστα μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου. Επομένως τα προγράμματα μυικής ενδυνάμωσης μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

2.Αερόβια γυμναστική:


Μπορεί η αερόβια άσκηση να μην αυξάνει απαραίτητα τη μυϊκή μάζα, ωστόσο αυξάνει σημαντικά το μεταβολικό ρυθμό μετά την προπόνηση. Υψηλής έντασης άσκηση λοιπόν οδηγεί σε μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας συγκριτικά με χαμηλής έντασης άσκηση. Το jogging, το step aerobic και ο χορός αποτελούν παραδείγματα προπονήσεων υψηλής έντασης.

3.Νερό:


Το σώμα χρειάζεται νερό προκειμένου να επεξεργαστεί τις θερμίδες που προσλαμβάνει. Όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος τότε ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί. Σε κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί πως άνθρωποι που καταναλώνουν οχτώ ποτήρια νερό ημερησίως καίνε περισσότερες θερμίδες από αυτούς που πίνουν λιγότερο. Ένα καλό μυστικό είναι να πίνουμε ένα ποτήρι νερό η κάποιο ρόφημα με βάση το νερό και χωρίς ζάχαρη, πριν από κάθε γεύμα και σνακ. Επίσης βοηθάει πολύ η κατανάλωση σνακ που είναι πλούσια σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά.

4.Ενεργειακά συμπληρώματα:


Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής και ενεργειακά ροφήματα μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό καθώς περιέχουν καφεΐνη και βιταμίνες Β που αυξάνουν την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός καθώς και ταυρίνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην καύση λίπους. Ωστόσο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με μέτρο καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές του ύπνου.

5.Συχνά σνακ:


Τα συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας βοηθούν κατά πολύ στον έλεγχο βάρους. Όταν ο οργανισμός μένει για πολλές ώρες χωρίς τροφή τότε ο μεταβολισμός επιβραδύνεται ενώ η κατανάλωση μικρών γευμάτων η σνακ ανα 3-4 ώρες βοηθά το μεταβολισμό και συχνά οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων στο κύριο γεύμα.

6.Πικάντικες τροφές:


Τα πικάντικα τρόφιμα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να επιταχύνουν τον μεταβολισμό. Μια καλή ιδέα λοιπόν θα ήταν η προσθήκη πιπεριού η άλλου πικάντικου μπαχαρικού στο φαγητό. Μπορεί η επίδραση να είναι προσωρινή, η συχνή τους χρήση όμως θα μπορούσε να προσφέρει μόνιμα οφέλη.

7.Πρωτεϊνούχες τροφές:


Το σώμα μας καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη των πρωτεϊνών σε σύγκριση με την πέψη λιπών και υδατανθράκων. Έτσι μια διατροφή πλούσια σε άπαχα πρωτεϊνούχα τρόφιμα θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό. Καλή πηγή πρωτεϊνών αποτελούν το λευκό κρέας κοτόπουλου, η γαλοπούλα, το άπαχο ψάρι, το άπαχο βοδινό, οι ξηροί καρποί, τα αυγά καθώς και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

8.Καφές:


Χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, ο καφές ενισχύει το μεταβολισμό καθώς επίσης μειώνει την κούραση και αυξάνει την αντοχή. Αυτή του η επίδραση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει και σε καλύτερες επιδόσεις κατά την άσκηση.

9.Πράσινο τσάι:


Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και περιέχει επίσης καφεΐνη, ο συνδυασμός αυτός λοιπόν έχει αποδεδειγμένη ενισχυτική επίδραση στο μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση 2 ως 4 φλυτζανιών τσαγιού ημερησίως μπορεί να οδηγήσει στην καύση 17% περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια άσκησης μέτριας έντασης.

10.Όχι στις δραστικές δίαιτες:


Δίαιτες με πολύ χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, λιγότερο από 1200kcal για τις γυναίκες και λιγότερο από 1800kcal για τους άνδρες μπορεί να πλήξουν σημαντικά το μεταβολισμό. Αυτές οι δραστικές δίαιτες μπορεί να οδηγούν σε μείωση του σωματικού βάρους αλλά συχνά το τίμημα είναι η απώλεια μεγάλου ποσοστού μυικής μάζας και μείωση του μεταβολικού ρυθμού που τις πιο πολλές φορές έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και την αύξηση του σωματικού λίπους.

Πηγή:

http://www.webmd.com/

Απάντηση