Αυτοκόλλητο Επίθεμα που Απελευθερώνει Αυτόματα Ινσουλίνη

Posted by

Τα αυτόματοποιημένα συστήματα ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα και ελεγχόμενης παροχής ινσουλίνης, που μιμούνται την ενδοκρινή λειτουργία του παγκρέατος θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και 2 με μειωμένη λειτουργία των β-κυττάρων. Ωστόσο τα συστήματα χορήγησης ινσουλίνης με ταχεία απόκριση στα επίπεδα της γλυκόζης συνήθως έχουν περιορισμένη ικανότητα περιεκτικότητας ινσουλίνης και δεν είναι εύκολο να κατασκευαστούν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης(MIT), δημιούργησαν και εξετάζουν ένα αυτοκόλλητο επίθεμα χωρίς ηλεκτρονικά μέσα που απελευθερώνει αυτόματα ινσουλίνη με βάση τα αυξανόμενα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το εν λόγω αυτοκόλλητο επίθεμα ινσουλίνης έχει μέγεθος νομίσματος και διαθέτει δεκάδες μικροσκοπικές βελόνες που περιέχουν ινσουλίνη. Οι βελόνες έχουν μήκος μικρότερο από 1 χιλιοστό και είναι κατασκευασμένες από ένα πολυμερές υλικό ευαίσθητο στη γλυκόζη. Καθώς η συγκέντρωση της γλυκόζης φτάνει σε προκαθορισμένα επίπεδα οι βελόνες αρχίζουν να απελευθερώνουν την αποθηκευμένη ινσουλίνη. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται, επιβραδύνεται επίσης και η απελευθέρωση ινσουλίνης.

Μέχρι στιγμής τα αυτοκόλλητα επιθέματα δοκιμάστηκαν σε ποντίκια και χοιρίδια με διαβήτη τύπου 1. Στα χοιρίδια κατάφεραν να διατηρήσουν και να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης για περίπου 20 ώρες. Δεδομένου ότι οι βελόνες στο εσωτερικό του επιθέματος είναι μικρές δεν προκαλούν πολύ πόνο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές βελόνες ενώ φροντίζουν γρήγορα και αυτόματα για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία για την κατασκευή των αυτοκόλλητων επιθεμάτων έχει χαμηλό κόστος και κάποια μέρα τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν ένα από αυτά τα αυτοκόλλητα το πρωί και να μην ανησυχούν για τα επίπεδα γλυκόζης καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή:

https://www.medgadget.com/

https://www.nature.com/

Απάντηση