Εχινάτσια – Echinacea

Posted by
Η Βόρεια Αμερική είναι η γή καταγωγής αυτού του φυτού που χρησιμοποιούσαν οι ινδιάνοι Sioux της Ντακότα για να θεραπεύουν τις πληγές τους. Το ονόμαζαν «ρίζα φιδιού» και το θεωρούσαν ικανό να τους προστατεύει απο όλα τα κακά.Οι λευκοί άποικοι έμαθαν απο τους ντόπιους τις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτου του φυτού, σύμφωνα με καταγραφές απο το 1700. Αργότερα οι Ευρωπαίοι βοτανολόγοι το ονόμασαν Εχινάτσια απο την αρχαία ελληνική λέξη «εχινος» λόγο του σφαιρικού και αγκαθωτού σχήματος ανάμεσα στα άνθη, που θυμίζει θαλάσσιο αχινό.

Η Εχινάτσια είναι πολυετές φυτό ύψους 30 – 150cm, απλό στέλεχος, φύλλα ωοειδή ή λογχοειδή, ρίζες πασσαλώδεις(κύρια ρίζα) ατρακτοειδής με άνθη μεγάλες μαργαρίτες που έχουν χρώμα μόβ, ρόζ ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Το γένος Echinacea αποτελείται απο 9 είδη και δύο ποικιλίες.Τα είδη που παρουσιάζουν φαρμακευτικό ενδιαφέρον είναι η Echinacea Angustifolia(Narrow – leaved Purple Coneflower)-με στενά φύλλα, η Echinacea Purpurea(Common Purple Coneflower)-με φύλλα ωοειδή και η Echinacea Pallida(Pale Purple Coneflower)-με λευκά άνθη.


Η Εχινάτσια χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων, κρυολογημάτων, στον πονόλαιμο, πονόδοντο, στα τσιμπήματα εντόμων και σε διάφορες περιπτώσεις δηλητηριάσεων όπως αυτών που ωφείλονταν σε τσιμπήματα φιδιών.

Η ικανότητα του να θεραπεύει πολλές διαφορετικές ασθένειες έκαναν το συγκεκριμένο φυτό να θεωρείται πανάκεια(θεραπεία επι πάσας νόσου)
Η συνδυαστική δράση πολλών δραστικών ουσιών αυτού του φυτού το καθιστούν ικανό να ενδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού μας, αυξάνοντας τη παραγωγή μακροφάγων και λεμφοκυττάρων, ειδίκα αντισώματα στη προστασία του οργανισμού μας απο παθογόνα βακτήρια και τοξικές ουσίες. Η αμυντική αυτή δράση ενισχύεται απο την αντισυπτική, αντιική και βακτηριοστατική ικανότητα που δίνουν ιδιαίτερη αξία σε αυτό το φυτό και το καθιστούν κατάλληλο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως και για τη πρόληψη επιδημιών της γρίπης. Σε όλα αυτά προστίθενται αντιφλεγμονώδης δράση, επουλωτική, και προστατευτική του δέρματος.

Η Εχινάτσια μπορεί να νοθευτεί με ρίζες απο Parthenium Integrifolium οι οποίες είναι όμως εύκολα αναγνωρίσιμες λόγω του μαύρου χρώματος.

ΟΝΟΜΑ:

Echinacea angustifolia
» purpurea
» pallida
ΟΙΚΟΓΕΝΝΕΙΑ:

Compositae
Asteraceae
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
Βόρεια Αμερική
ΔΡΟΓΕΣ:
Ρίζες
ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ:
Πολυσακχαρίτες
Εχινακοσίδη
Γλυκοπρωτείνες
Φλαβονοειδή
Αιθέρια έλαια
Πολυφενόλες
Αλκαλοειδή
Ινουλίνα
Βιταμί
η C
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Ανοσοδιεγιερτική
Αντιική
Αντιφλεγμονώδης
Επουλωτική
Αντιβιοτική
Αντιβακτηρηδιακή
Διεγερτική του ανοσοποιητικού συστήματος
ΝΟΘΕΙΑ:
Ρίζες Parthenium Integrifolium
Πηγη:

http://www.pharbenia.it
http://www.elixnet.gr
http://www.doctmag.com
Erboristeria Planetaria. Proprietacurativeesimbologiadellepiante,FerdinardoAlaimo
Echianacea, Steven Foster
Farmacognosia Applicata, Francesco Capasso,Francesca Borrelli, Rocco Longo
Farmacognosia, Francesco Capasso, R D Pasquale, Grandolini, NM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s