"Πρo της πόλης"

Posted by
Στήν Αίγυπτο οι αρχαίοι ιερείς μέσω πολύπλοκων τεχνικών τη χρησιμοποιούσαν στην μουμιοποίηση των νεκρών. Οι Έλληνες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ετοιμολογία της λέξης την συννέλεγαν για εξωτερική χρήση, κυρίως για την επούλωση τραυμάτων,όπως έκαναν και οι Ρωμαίοι. Οι Ίνκας τη χρησιμοποίησαν για να θεραπέυουν πυρετώδεις ασθένειες πολύ πρίν τον ερχομό των Ευρωπαίων. Στη Ρωσία ήδη απο το ΧΙΙ αιώνα χρησιμοποιούνταν σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας.

Έως το XVIII αιώνα η χρήση της πρόπολης ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη, στη θεραπεία φλεγμονών του αναπνευστικού, εμμοροείδων, πληγών προερχόμενων απο εγαύματα, κυστών, εκζεμάτων, τσιμπήματα εντόμων, εκδορών και πληγών κάθε τύπου.

Για πολλά χρόνια η προέλευση της πρόπολης ήταν άγνωστη. Πολλοί πίστευαν πως επρόκειτο για προιόν έκκρισης των μελισσών, αντιθέτως σήμερα πιστεύεται οτι είναι μια ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες απο διάφορα φυτά.
Η μέλισσα αποσπά ένα κομμάτι ρητίνης απο το μπουμπούκι με τη βοήθεια της κάτω γνάθου, και το μεταφέρει στους υποδοχείς ρητίνης στα πίσω πόδια, όπου συσσωρέυει περισσότερα κομμάτια εως ότου να ολοκληρωθεί το φορτίο. Έπειτα επιστρέφει στη κυψέλη όπου απελευθερώνει με κάποια σχετική δυσκολία το φορτίο της το οποίο εμπλουτίζουν οι εργάτριες με σιελογόνες εκκρίσεις πλούσιες σε ένζυμα, και το αποθηκεύουν.

Οι μέλισσες συλλέγουν την πρόπολη σε περίοδο διαφορετική απο την εποχή της μεγάλης εισαγωγής του νέκταρ, την οποία οι εργάτριες αφιερώνουν στην συλλογή και αποθήκευση των αποθεμάτων για τη χημερίνη περίοδο.Η συλλογή λαμβάνει χώρα κατα τις κεντρικές ώρες της ημέρας όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20 βαθμούς κελσίου και οι ρητίνες είναι πιο εύήλατες.Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές η πρόπολη γίνεται σκληρή και εύθραυστη και για αυτό λιγότερο προσεγγίσιμη.

Η ποιότητα της πρόπολης τα φύσικο-χημικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά της ποικίλουν ανάλογα με την προέλευση της και τα φυτά απο όπου λαμβάνεται.
Κάποια είδη μελισσών παράγουν μικρές και άλλα τεράστιες ποσότητες πρόπολης.
Ακόμα και το χρώμα ποικίλει ανάλογα με την προέλευση, έχει γενικότερα κάφε χρώμα σε όλες τις πιθανές διαβαθμίσεις απο κίτρινο έως μαύρο, συχνά με τόνους κόκκινου και πράσινου.
Το άρωμα θυμίζει ρετσίνι, κερί, μέλι και βανίλια.
Με τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, η πρόπολη αποτελείται κατά 50-55% απο ρητίνη και βάλσαμα, κατά 25-35% απο κερί, 10% αιθέρια έλαια και πτητικές ουσίες, κατά 5% απο γύρη, και 5% απο οργανικά υλικά και διάφορα μεταλικά στοιχεια(Al, Ba, Ca, Cr, Co, Cu, Sn, Fe, Mn, Ni, Pb, Si, Sr, Ti, V, Zn), επίσης εμπεριέχει βιταμίνες της ομάδας B(B1, B2, B3 ή PP). Σημαντική είναι η παρουσία φλαβονοειδών τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλές απο τις σημαντικότερες ιδιότητες που αναγνωρίζουμε στη πρόπολη.

Τα φλαβονοειδή είναι πολυφαινολικές ενώσεις, διαδεδομένες στα φυτά και υπεύθυνες για το χρώμα των καρπών και των άνθεων. Είναι γενικότερα διαλυτά στο νερό, και τα βρίσκουμε στα φυτά με τη μορφή αγλύκου ή σε μορφή γλυκοσιδών.


Τα φλαβονοειδή(γνωστά επίσης και ώς βιταμίνη P) που περιέχονται στη πρόπολη δρούν προστατευτικά στα τριχωειδή αγγεία, είναι σε θέση να ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των φλεγμονών.
Στη πρόπολη μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμαι αντιβακτηριδιακές και βακτηριδιοκτόνες ιδιότητες, αντισηπτικές, επουλώτικές, αντιφλεγμονώδη όπως επίσης και αντιική δράση ενάντια στους ιούς της γρίπης και διάφορων φυτών (εξού και η χρήση της στη γεωργία).
Θεωρείται πως η πρόπολη
ροκαλεί μερική λύση των βακτηρίων και εμποδίζει την πρωτεινοσύνθεση δρώντας στην RNA πολυμεράση (DNA εξαρτώμενη) των βακτηρίων και εμποδίζει το διαχωρισμό των βακτηριακών κυττάρων. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ενεργοποιήση των φαγοκυττάρων.
Ο φαινύλαιθυλικός εστέρας του καφεικού οξέος (CAPE) και τα φλαβονοειδή παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ο CAPE εμποδίζει επιλεκτικά τη κυκλοξυγενάση(COX-2) με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής προσταγλανδινών, όπως επίσης και του παράγοντα NF-kB πρωτείνη που ελέγχειν τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την ανοσοαπάντηση.

Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φυσική της μορφή σε στέρεη κατάσταση, σε κομμάτια διαφόρων μεγεθών ή σε μορφή σκόνης. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν απόσταγμα διαλυμένο σε αλκοόλ.
Τα αλκοολικά διαλύματα χαρακτηρίζονται απο 3 έως 30% πρόπολης ανάλογα με τις ανάγκες της χορήγησης. Σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή κρέμας ή αλοιφής.

Λέγεται πως ο Αριστοτέλης προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστικά των
μελισσών
(ενδιαφερόταν κυρίως για την παραγωγή του μελιού), κατασκεύασε μια
μελισσοφωλιά
με διάφανα τοιχώματα. Οι μέλισσες για να κρατήσουν μακριά το
“αδιάκριτο” βλέμμα
του μεγάλου φιλόσοφου κάλυψαν τα διάφανα τοιχώματα με ένα
στρώμα
πρόπολης.

Πηγή:

Miele, Polline, Pappa reale, Propoli e Veleno, Walter Pedrotti
Fitoterapia: Impiego Razionaledelle droghe vegetali, Francesco Capasso, Giuliano Grandolini, Angelo A.Izzo
http://www.arkadiko-meli.gr

Απάντηση