15 Συμβουλές για τη σωστή φύλαξη των φαρμάκων τους καλοκαιρινούς μήνες

Posted by

 1. Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες για το τρόπο φύλαξης των φαρμάκων στο σχετικό φύλλο οδηγιών χρήσης. Αν δεν υπάρχει σχετική αναφορά διατηρήστε σε θερμοκρασία μικρότερη των 25 oC, σε δροσερή και στεγνή τοποθεσία, όταν αυτό δεν είναι εφικτό είναι καλό να διατηρούνται στο ψυγείο. Κατά τη διάρκεια ταξιδιών, ή διαμονής μακριά από το σπίτι, τα φάρμακα πρέπει να μεταφέρονται σε θερμική συσκευασία. Ατμοσφαιρικοί παράγοντες όπως το υπερβολικό φως ή μεταβολές στη θερμοκρασία μπορούν να αλλοιώσουν τα φάρμακα.
 2. Η έκθεση των φαρμάκων για μία ή δύο μέρες σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 25 oC δεν επηρεάζει την ποιότητα, η συνεχής όμως έκθεση για μεγαλύτερο διάστημα μειώνει σημαντικά την ημερομηνία λήξης. Αν αντιθέτως η θερμοκρασία φύλαξης αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών, η μη συμμόρφωση με αυτή μπορεί να καταστήσει τα φάρμακα επικίνδυνα ακόμα και για την υγεία.
 3. Αν χρησιμοποιείτε φάρμακα σε μορφή spray είναι ενδεδειγμένο να αποφεύγεται η έκθεση τους στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες και να χρησιμοποιούνται θερμικές συσκευασίες για τη μεταφορά τους.
 4. Σε περίπτωση θεραπείας με ινσουλίνη, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι διατηρείται στο ψυγείο, κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών πρέπει να τοποθετείται σε θερμική συσκευασία που διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία.
 5. Είναι προτιμότερο να μη τοποθετείτε διαφορετικά φάρμακα στην ίδια συσκευασία, μετέπειτα μπορεί να δυσκολευτείτε να διακρίνετε την ημερομηνία λήξης, τον τύπο και τη δοσολογία των φαρμάκων.
 6. Αποφύγετε τις συσκευασίες οι οποίες δεν προορίζονται για τη μεταφορά φαρμάκων, δε προστατεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση βλαβερών ουσιών μεταβάλλοντας έτσι τα χαρακτηριστικά του ίδιου του φαρμάκου.
 7. Η χρήση κάποιων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις φωτοευαισθησίας μετά από την έκθεση σας στον ήλιο. Ελέγξτε προσεχτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης σε περίπτωση που ακολουθείτε θεραπεία με αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη(Μ.Σ.Α.Φ) και αντισταμινικά.
 8. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μετά από την εφαρμογή gel ή τσιρότων που περιέχουν κετοπροφένη(ketoprofen) μέχρι και δύο εβδομάδες μετά το τέλος της σχετικής θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και τις κρέμες που περιέχουν προμεθαζίνη(promethazine), οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για τα τσιμπήματα εντόμων η σε περίπτωση δερματικών αλλεργιών. Σε κάθε περίπτωση καθαρίστε προσεχτικά την περιοχή πριν από την έκθεση σας στον ήλιο με τρόπο ώστε να αποφευχθούν η εμφάνιση στιγμάτων, η στη χειρότερη περίπτωση εγκαυμάτων. Για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα σε μορφή gel ή κρέμας είναι καλό να ελέγξουμε τη συμβατότητα τους με την έκθεση στον ήλιο.
 9. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή άλλες καρδιοαγγειακές ασθένειες, σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί μια αναπροσαρμογή της θεραπείας από το γιατρό για την καλοκαιρινή περίοδο.
 10. Σε περίπτωση που ένα φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί σε διαφορετικές μορφές(και με απουσία ειδικών αντενδείξεων) συνιστώνται οι στέρεες σε σχέση με τις υγρές οι οποίες εμπεριέχοντας νερό γενικά είναι πιο ευαίσθητες σε υψηλές θερμοκρασίες.
 11. Γύρω από τα μάτια τη καλοκαιρινή περίοδο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων τα οποία με τη ζέστη μπορούν να έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια των ματιών όπως κρέμες και αλοιφές μη κατάλληλες για οφθαλμική χρήση.
 12. Αν πρόκειται να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνη
  ο φυλάξτε τα φάρμακα στο εσωτερικό θερμικών συσκευασιών, αποφεύγοντας το πορτ-μπαγκαζ το οποίο μπορεί να ζεσταθεί υπερβολικά.
 13. Σε περίπτωση που η εξωτερική εμφάνιση των φαρμάκων που χρησιμοποιείτε φαίνεται διαφορετική από ότι συνήθως ή παρουσιάζει ελαττώματα επιβάλλεται να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού πριν από τη χρήση.
 14. Κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών είναι καλύτερο να φυλάσσετε τα φάρμακα στη χειραποσκευή. Οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία σημαντική για τη ζωή τους πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακα συνοδευόμενα από ιατρικές συνταγές σε περίπτωση σχετικού ελέγχου.
 15. Τέλος σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να αποσταλούν φάρμακα, ταχυδρομικά είναι καλύτερο να προτιμούνται οι στέρεες μορφές.

Απάντηση