
Στην Κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια.
Είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό ύψους 40 – 60cm, με όρθιο στέλεχος, παλαμοειδή σύνθετα φύλλα(4 – 5) πράσινου χρώματος, ελλειπτικού σχήματος με οδοντωτές άκρες, και λευκά άνθη με κίτρινο – πράσινες αποχρώσεις, ομαδοποιημένα σε ταξιανθίες σχήματος ομπρέλας. Τα άνθη παράγουν ομάδες από κόκκινους λαμπερούς καρπούς που περιέχουν δύο σπόρους.
Το Τζίνσενγκ είναι ένα βότανο προσαρμογόνο, είναι δηλαδή σε θέση να βελτιώσει τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες μέσω της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της σύνθεσης πρωτεϊνών και της παραγωγής ριβοσωμάτων του ήπατος. Υπεύθυνες για αυτή τη προσαρμογόνο και τονωτική δράση είναι οι τζινσενοσίδες, ενώ τα παναξοσίδια φέρεται να έχουν υπογλυκαιμική δράση.
Επίσης η χρήση του Τζινσενγκ φέρεται να προκαλεί αύξηση στα επίπεδα ACTH(αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη) και της κοτρικοστερόνης, εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, προστατεύει από την ιονίζουσα ακτινοβολία, μολυσματικούς και τοξικούς παράγοντες και δρα στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Το τζίνσενγκ δρα και στην εντερική χλωρίδα εμποδίζοντας την ανάπτυξη κλωστηριδίων.
Στις δυτικές χώρες το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται και για τη καταπολέμηση του στρες.
Υψηλές δόσεις(15g/die) μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως τρέμουλο, αϋπνία, ευερεθιστότητα και ορμονικές ανωμαλίες.
Πολλά φυτά με την ονομασία ginseng δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια και διαφέρουν όσον αφορά τη θεραπευτική τους δράση(Prince Ginseng – Pseudostellaria Heterophylla, Siberian Ginseng – Eleutherococcus Senticosus)
ΝΟΘΕΙΕΣ:
Πολλές και δύσκολα αναγνωρίσιμες – Χρωματογραφία
Farmacognosia, Botanica, chimica e farmacologia delle piante medicinali, Francesco Capasso, SpringerFarmacognosia, F.Capasso, R. De Pasquale, G. Grandolini, N. Mascolo, Springer
Grande Manuale di Erboristeria, Vol.2, Michael Tierra, Meditarranee
The Herb Society’s, Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών Βοτάνων, Penelope Ody, Γιαλλέλης