Σημαντικά βήματα στην Ιστορία της Φαρμακευτικής

Posted by

1796 – Ο Edward Jenner πειραματίζεται με τη πρώτη μορφή εμβολιασμού ενάντια στον ιό της ευλογιάς.1878 – Ο Louis Pasteur ανακαλύπτει ως αιτία για πολλές μολυσματικές ασθένειες τα μικρόβια.


1910 – Ο Paul Erlich δημιουργεί για πρώτη φορά ένα συνθετικό φάρμακο ικανό να σκοτώνει ένα μικρόβιο αυτό της σήφιλης.

1921 – Οι Banting και Best ανακαλύπτουν την ύπαρξη και τη λειτουργία της ινσουλίνης.

1929 – Ο Alexander Fleming ανακαλύπτει τη πενικιλίνη.

1932 – Ο Gerhard Domagk ανακαλύπτει τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες των σουλφαμίδων, η πρώτη αποτελεσματική κατηγορία φαρμάκων κατά των λοιμώξεων.


1943 – Ο Selman A. Waksman απομονώνει τη σρτεπτομικίνη, αντιβιοτικό αποτελεσματικό σε διαφορετικές λοιμώξεις.

1944 – Ο Lewis H. Sarett μέσα από μια πολύπλοκη παραγωγική διαδικασία, φτάνει στη σύνθεση της κορτιζόνης, ορμόνη με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
1945 – Η έρευνα ενάντια στην ελονοσία δίνει τα πρώτα αποτελέσματα.

1952 – Ο Henri Laborit ανακαλύπτει την αντιψυχωσική δράση της χλωροπρομαζίνης ανοίγοντας την εποχή των νευροληπτικών φαρμάκων.
1953 – Οι James Watson και Francis Crick περιγράφουν σε μια σύντομη επιστολή προς το επιστημονικό περιοδικό Nature, την σημαντική τους ανακάλυψη, τη δομή του DNA.

1955 – Ο Karl Beyer συνθέτει τη χλωροθειαζίδη, το πρώτο διουρητικό φάρμακο.


1957 – Σύνθεση του χλωροδιαζεποξείδιου που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, τα πρώτα αγχολυτικά φάρμακα.

1965 – Ο James Black συνθέτει τη προπρανολόλη, φάρμακο της οικογένειας των βήτα αναστολέων.

1976 – Απομονώνεται η μεβαστατίνη της ομάδας των στατίνων φάρμακα ικανά να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, και να προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε ασθενείς με αυξημένο ρίσκο.
1980 – Ο Jean Francois Borel συνθέτει τη κυκλοσπορίνη, ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που άνοιξε το δρόμο για τη μεταμόσχευση οργάνων.1987 – Εγκρίνεται το πρώτο φάρμακο κατά του AIDS, η ζιδοβουδίνη(AZT).
1991 – Εμφανίζονται οι αναστολείς της πρωτεάσης που αποτελούν σημαντική πρόοδο για αντιμετώπιση του AIDS.
2000 – Παράγεται το πρώτο βιολογικό φάρμακο, πρόκειται για ένα μονοκλονικό αντίσωμα ικανό να θεραπεύσει τη χρόνια μυελική λευχαιμία.
2001 – Ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιόματος(DNA) – “Initial sequencing and analysis of the human genom”(Nature n.409 15 Φεβρουαρίου 2001)
2006 – Παράγεται το εμβόλιο ενάντια του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων – Human Papiloma Virus(HPV) υπεύθυνο για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Απάντηση