Πως λειτουργεί το καρδιαγγειακό μας σύστημα στο διάστημα

Posted by

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο διάστημα το ανθρώπινο σώμα πρέπει να προσαρμοστεί στο ασυνήθιστο περιβάλλον μικροβαρύτητας. Μετά από πολλούς μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό(International Space Station – ISS) μπορεί να είναι δύσκολο για τους αστροναύτες να επαναπροσαρμοστούν στην γήινη βαρύτητα. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών που επιστρέφουν παρουσιάζουν αστάθεια στα πόδια, ζαλάδα και λιποθυμικά επεισόδια.
Ένα καναδικό ιατρικό πείραμα ευελπιστεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με το γιατί οι αστροναύτες είναι επιρρεπείς σε λιποθυμικά επεισόδια προβλέποντας πως ανακάμπτουν από ραγδαίες αλλαγές στη πίεση του αίματος.

Το πείραμα γνωστό ως BP Reg με επικεφαλής τον ερευνητή Dr. Richard Hugson(University of Waterloo), χρηματοδοτείται από την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος(Canadian Space Agency – CSA).
Στις συνθήκες ελάχιστης βαρύτητας το καρδιαγγειακό σύστημα αποσυντονίζεται γιατί δεν πρέπει να λειτουργεί τόσο σκληρά ενάντια στη βαρύτητα ώστε να τροφοδοτεί με αίμα όλο το σώμα. Επίσης λόγω της έλλειψης βαρύτητας υπάρχει περισσότερο αίμα στο κεφάλι και στο στήθος γεγονός το οποίο μειώνει το φόρτο εργασίας στην καρδιά. Μετά την επιστροφή στη Γη, αυτή η προσαρμογή του καρδιαγγειακού συστήματος στο διάστημα προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης σε τέτοιο βαθμό ώστε το αίμα να συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα και να είναι μικρότερη η ροή του, στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αστροναύτες αντιμετωπίζουν ζαλάδες η και λιποθυμίες για το λόγο ότι δεν φτάνει στον εγκέφαλο αρκετή ποσότητα οξυγονωμένου αίματος.

Η Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος έχει ήδη χρηματοδοτήσει μοναδικές έρευνες σχετικά με το πως το καρδιαγγειακό σύστημα αντιμετωπίζει την έλλειψη βαρύτητας με τη συμμετοχή 14 αστροναυτών του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού  ως μέρος του CCISS(Cardiovascular and Cerebrovascular Control on return from ISS).Ο Chris Hadfield ο πρώτος από τους 8 αστροναύτες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα θα συλλέγει δεδομένα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την αποστολή. Αν και δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία όσο βρίσκονται στο διάστημα, οι καρδιαγγειακές αυτές προσαρμογές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των αστροναυτών κατά την αναπροσαρμογή τους στη γήινη βαρύτητα μετά από μακράς διάρκειας ταξίδια.

Το πείραμα BP Reg δεν θα βοηθήσει μονάχα τους αστροναύτες άλλα θα έχει και άμεσα οφέλη για τους ανθρώπους στη γη, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, επιρρεπείς σε πτώσεις που οφείλονται σε λιποθυμικά επεισόδια. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο καρδιαγγειακό σύστημα και τους μηχανισμούς που οδηγούν σε λιποθυμία.

Πηγή:

http://www.asc-csa.gc.ca

Απάντηση