Προβιοτικά για την πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων στην παιδική & βρεφική ηλικία.

Posted by

Η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων σε βρέφη των οποίων οι γονείς και τα αδέλφια δεν έχουν εμφανίσει αλλεργίες κυμαίνεται στο 10% και φτάνει στο 20-30% σε βρέφη των οποίων συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν παρουσιάσει μια κάποια αλλεργική αντίδραση.
Για πρώτη φορά η Παγκόσμια Οργάνωση Αλλεργιολογίας(World Allergy Organization – WAO) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη με θέμα “Πρόληψη & Διαχείρηση της Παιδικής Αλλεργίας: Από το μύθο στην πραγματικότητα” προτείνει τη χρήση προβιοτικών για την πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η χορήγηση προβιοτικών στην εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού και μετά τη γέννηση μειώνει σημαντικά την εμφάνιση παιδικών και βρεφικών αλλεργικών αντιδράσεων και ιδιαίτερα την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας(έκζεμα).
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ευεργετικοί για την υγεία όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αλλεργιολογίας συστήνουν τη χρήση προβιοτικών σε τρεις διαφορετικές ομάδες:

  • έγκυες γυναίκες με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών στα παιδιά τους
  • γυναίκες που θηλάζουν παιδιά με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών
  • παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών
Οι οδηγίες αυτές ισχύουν για το σύνολο των αλλεργικών αντιδράσεων(αν και έχουν διατυπωθεί ειδικά για την αποτελεσματικότητα τους στην πρόληψη της ατοπικής δερματίτιδας).  Οι διάφορες μορφές αλλεργίας επηρεάζουν περίπου το 30% του παιδιατρικού πληθυσμού  στον κόσμο και κατατάσσονται στην τρίτη θέση των πιο διαδεδομένων χρόνιων παθήσεων μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα.
Η αλλεργία αποτελεί μια  πάθολογική κατάσταση του ανεπτυγμένου κόσμου. Πράγματι η αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων εμφανίζεται κυρίως στις δυτικές χώρες και σε κοινωνίες δυτικού τύπου. Αιτία αυτής της έξαρσης σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση των Αλλεργιολογίας(WAO) είναι η μειωμένη επαφή με τα ζώα, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, όπως και η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προδιαθέτουν κυρίως τα παιδιά στην ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων.
Πηγή:

http://www.waojournal.org/

Απάντηση