
Οι αιτίες του πονόδοντου μπορεί να είναι μολυσματικού χαρακτήρα(λοιμώξεις), υπερευαισθησίας ή να οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες. Αναφορικά με τις λοιμώξεις η αιτία του πόνου μπορεί να είναι η ύπαρξη αποστήματος(θύλακας μολυσμένου ιστού) με τη συσσώρευση πυώδους υλικού στους ιστούς, ουλίτιδας ή κυψελίτιδας(φλεγμονή της κυψέλης).
Οι φλεγμονές μπορούν να επηρεάσουν και άλλες περιοχές, όπως η φλεγμονή του οδοντικού πολφού(πολφίτιδα) που μπορεί να αποτελέσει επιπλοκή μιας τερηδόνας που δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Η πολφίτιδα είναι φλεγμονή του πολφού των δοντιών -μαλακός ιστός στο μέσο κάθε δοντιού ο οποίος περιέχει νεύρα και πολλά αιμοφόρα αγγεία – και μπορεί να αποτελέσει επιπλοκή μιας τερηδόνας που δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Μεταξύ των αιτιών που δεν αφορούν άμεσα τα δόντια περιλαμβάνονται φλεγμονές των ώτων, καρδιακά προβλήματα, ιγμορίτιδα και νευραλγία τριδύμου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τριγμό των δοντιών, διαταραχή που οδηγεί στο ακούσιο τρίξιμο των δοντιών που προκαλεί πόνο.
Η οδοντική υπερευαισθησία δίνει την αίσθηση ισχυρού πόνου που αισθανόμαστε όταν τα δόντια έρχονται σε επαφή με ζεστά φαγητά και ροφήματα ή ιδιαίτερα πλούσια σε ζάχαρη. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί από κακή στοματική υγιεινή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον πονόδοντο που προκαλείται από φρονιμίτη.
Τα φάρμακα που χορηγούνται για να αντιμετωπίσουμε προσωρινά τον πονόδοντο είναι αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά συνήθως παρακεταμόλη, ιβουπροφένη, νιφλουμικό οξύ, μεφεναμικό οξύ και ασπιρίνη. Το ακετυλσαλικιλικό οξύ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα για τις συνέπειες που μπορεί να έχει επί του γαστρικού βλεννογόνου. Η επίδραση της παρακεταμόλης στο στομάχι είναι μικρότερη σε σχέση με το ακετύλσαλικιλικό οξύ. Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται σε ήπιες μορφές πονόδοντου και πρέπει να δίνετε προσοχή στις δόσεις. Στα αντιβιοτικά καταφεύγουμε όταν η φλεγμονή στο δόντι έχει προκληθεί από λοίμωξη.
Πηγή:
Ιατρική Σχολή Harvard, Όλα για την υγεία, ΦΛΟΥΔΑΣ