Πολλά υποσχόμενο Αντιβιοτικό από το Ανθρώπινο Εντερικό Μικροβίωμα

Posted by

Υπολογίζεται ότι τις επόμενες δεκαετίες εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων(superbugs). Είναι επομένως αναγκαίο να αναπτυχθούν νέα και πιο αποτελεσματικά αντιβιοτικά. Το ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα παράγει ένα σύνολο φυσικών αντιβιοτικών ενώσεων συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας βιολογικά δραστικών βακτηριακών μορίων που ονομάζονται RiPP’s (Ribosomally synthesized and posttranslationally modified peptides – Ριβοσωματικά Συνθεμένα και Μετα-μεταφραστικά Τροποποιημένα Πεπτίδια).

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα αντιβακτηριδιακό μόριο την Ruminococcin C1 που ανήκει στην ομάδα των RiPP’s, παράγεται από το ανθρώπινο έντερο και μπορεί να καταπολεμήσει ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων συμπεραλαμβανομένων πολυδύναμων στελεχών. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Science Advances δείχνουν ότι το μόριο θα μπορούσε να είναι ένα έγκυρος υποψήφιος για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών φαρμάκων μειώνοντας παράλληλα το φαινόμενο της βακτηριακής αντοχής.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Steve Chiumento, Clarisse Roblin και Sylvie Kieffer-Jaquinod του Πανεπιστημίου Grenoble Alpes έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να απομονώσουν την Ruminococcin C1 από περιττώματα αρουραίων.

Η Ruminococcin C1 παράγεται στο έντερο από το βακτήριο Ruminococcus Gnavus και έχει μια χαρακτηριστική τρισδιάστατη δομή που της προσδίδει αντιβακτηριδιακή δράση έναντι των παθογόνων κλοστριδίων και ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα βακτηριακών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στην μεθικιλλίνη Staphylococcus Aureus(MRSA),το ανθεκτικό στη βανκομυκίνη Enterococcus Faecalis και το ανθεκτικό στη νισίνη Bacillus Subtilis.

Σε πειράματα in vitro η Ruminococcin C1 δεν έδειξε τοξικότητα. Το μόριο δεν επηρέασε τα εντερικά και γαστρικά κύτταρα ακόμη και σε υψηλές συγκεντρώσεις, και δεν προκάλεσε την ανάπτυξη αντοχής, σε αντίθεση με πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών φαρμάκων λόγω της αύξησης σε όλο τον κόσμο των πολυδύναμων στελεχών.

Πηγή:

https://advances.sciencemag.org/

https://microbioma.it/

Απάντηση