Ο Βηματοδότης του Μέλλοντος Χωρίς Μπαταρία

Posted by

Οι καρδιακοί χτύποι θυμίζουν τους χτύπους ενός ρολογιού. Το ηλεκτρικό ερέθισμα που ρυθμίζει τη σύσπαση των μυϊκών ινών της καρδιάς είναι αντίστοιχο με την μπαταρία που ρυθμίζει την κίνηση των δεικτών ενός ρολογιού. Η ακρίβεια της καρδιάς είναι μεγαλύτερη από αυτή ενός ρολογιού, και η λειτουργία της απρόσκοπτη, εκτός αν κάποια παθολογία, η εξάντληση, γενετικά αίτια, είτε οι κακές διατροφικές συνήθειες, μειώσουν τον ρυθμό της. Και όπως ένας ωρολογοποιός επαναφέρει τη λειτουργία ενός ρολογιού έτσι και η καρδιολογία επαναφέρει τους καρδιακούς χτύπους, προσθέτοντας σε αυτό που η φύση δημιούργησε έναν εξωτερικό ρυθμιστή τον βηματοδότη, μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που παράγει ηλεκτρικούς παλμούς επιτρέποντας στην καρδιά να συσπάται ρυθμικά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας(European Society of Cardiology – ESC) που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, παρουσιάστηκε ο βηματοδότης του μέλλοντος. Κατασκευασμένος στην Ελβετία, χωρίς τη χρήση μπαταρίας τροφοδοτείται από τις κινήσεις της καρδιάς όπως ακριβώς ένα αυτόματο ρολόι που κουρδίζει με την κίνηση του καρπού.
Έως ότου υπάρχει καρδιακός χτύπος υπάρχει και ενέργεια τροφοδοσίας, ο βηματοδότης εκμεταλλεύεται τον μηχανισμό των αυτόματων ρολογιών με τρόπο ώστε να συλλέξει από την καρδιά μηχανική ενέργεια και να την μετατρέψει σε ηλεκτρικά σήματα που θα συγχρονίσουν τον καρδιακό ρυθμό.

Για την κατασκευή του πρωτοτύπου η ερευνητική ομάδα βασίστηκε σε ένα συμβατικό αυτόματο ρολόι χειρός, αφαιρώντας όλα τα κομμάτια που δεν ήταν απαραίτητα έτσι ώστε να μειώσει τις διαστάσεις και το βάρος της συσκευής. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η αποφυγή αντικατάστασης των μπαταριών όπως γίνεται με τους συμβατικούς βηματοδότες γεγονός που προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση αυξάνοντας το κόστος αλλά και τον κίνδυνο επιπλοκών στους ασθενείς.

Ο βηματοδότης έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα(καρδιές γουρουνιών) ωστόσο η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια.

Πηγή: 

http://www.corriere.it/ 

http://www.medgadget.com/ 

http://www.alphagalileo.org/

          http://www.tovima.gr/

Απάντηση