Νόμπελ Ιατρικής στον Yoshinori Ohsumi για τους "Μηχανισμούς Αυτοφαγίας"

Posted by

Το βραβείο νόμπελ ιατρικής για το 2016 κέρδισε ο Ιάπωνας Γιοσινόρι Οσούμι(Yoshinori Ohsumi) για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τους “μηχανισμούς αυτοφαγίας”, διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα ανακυκλώνουν συστατικά τους και “αυτοεπισκευάζονται”.
Η αυτοφαγία αποτελεί ένα σύστημα εσωτερικής ανακύκλωσης του σώματος, τα χρήσιμα μέρη από τα κυτταρικά θραύσματα απομονώνονται και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και την δημιουργία νέων κυττάρων. Είναι μια κρίσιμη διαδικασία για την πρόληψη ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού, γεγονός που βοηθά στην προστασία από παθήσεις όπως ο διαβήτης. 
Διαταραχές του μηχανισμού αυτοφαγίας έχουν συνδεθεί με την νόσο του Πάρκινσον, με το διαβήτη τύπου 2, με την καρκίνογέννεση και διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία όπως η γήρανση. Μεταλλάξεις σε γονίδια που αφορούν τους μηχανισμούς της αυτοφαγίας μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ασθένειες. Έρευνες είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορέσουν να επέμβουν στους μηχανισμούς αυτοφαγίας σε διάφορες ασθένειες.
Η έννοια της αυτοφαγίας άρχισε να απασχολεί τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60′ όταν ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι το κύτταρο είναι σε θέση να καταστρέψει ένα μέρος του περιεχομένου του περικλείοντας το σε μεμβράνες τις οποίες στην συνέχεια μεταφέρει στα λυσοσώματα που αποτελούν τα οργανίδια ανακύκλωσης των κυττάρων.
Πηγή: https://www.theguardian.com

Απάντηση