Μήλος ορυκτά και φάρμακα

Posted by

Το ηφαιστειογενές έδαφος της Μήλου είναι πλούσιο σε ορυκτά.

Με την αυγή της νεολιθικής εποχής δηλαδή από το 8000 π.χ. αρχίζει να αναπτύσεται μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί με την εξόριξη και εμπορία ποικιλίας ορυκτών, κάποια από τα οποία με φαρμακευτικό ενδιαφέρον όπως θείο, καολίνης, μπεντονίτης, περλίτης και αλουνίτης.

Θείο(S):
Το θείο ως χημικό στοιχείο του περιοδικού πίνακα έχει ατομικό αριθμό 16, είναι αμέταλλο, άοσμο και άγευστο. Το συναντάμε συνήθως σε μορφή κρυστάλλου με έντονο κίτρινο χρώμα.
Χρησιμοποιήθηκε για απολυμαντικούς, αντισηπτικούς σκοπούς, ως παρασιτοκτόνο εξωτερικής χρήσης, ανθελμινθικό και ήπιο καθαρτικό.


Καολίνης:
Είναι πέτρωμα αργιλοπυριτικό και είναι πάντοτε προιόν αλλοίωσης άλλων αργιλοπυριτικών ορυκτών. Εξαιτίας των καλών συγκολλητικών και απορροφητικών ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται στα φαρμακευτικά, καλλυντικά είδη και ώς φορέας εντομοκτόνων. Αποτελείται κυρίως από καολινίτη Al2Si2O5(OH)4, ο οποίος έχει την ικανότητα να απορροφά τοξίνες και βακτήρια(όπως και άλλα αργιλικά ορυκτά) κυρίως όμως λειτουργεί ώς αντιδιαρροικό.
Ο καολίνης αποτελεί τη καθαρότερη μορφή αργίλου.
Η άργιλος θεωρείται ιδανική φυσική μάσκα ομορφιάς, έχει την ικανότητα να δεσμεύει θερμότητα δημιουργώντας υπεραιμία και διεγείροντας την κυκλοφορία, περιέχει ιχνοστοιχεία με αντιοξειδωτική δράση που λειτουργούν ενάντια στη γήρανση της επιδερμίδας. Η μάσκα αργύλου απορροφά πολύ εύκολα το περιττό λίπος του δέρματος και τις ακαθαρσίες, ανοίγει τους πόρους και καταστρέφει τα στίγματα. Οι καταλύτες που περιέχονται στην άργιλο βοηθούν στην αφαίρεση των τοξινών οι οποίες θεωρούνται βασική αιτία της κυτταρίτιδας.

Μπεντονίτης:
Είναι πλαστική άργιλος που προέρχεται από την εξαλλοίωση – μετατροπή της ηφαιστειακής τέφρας. Αποτελείται από ορυκτά της ομάδας των σμεκτιτών, οι σμεκτίτες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη απορροφητική ικανότητα μεταξύ των αργιλικών ορυκτών, με κύριο συστατικό το ορυκτό του μοντμοριλλονίτη, ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποίησαν αυτό το υλικό για επάλειψη ανοιχτών τραυμάτων και για στομαχικές ή εντερικές διαταραχές.

Περλίτης:
Είναι άμορφο ηφαιστειακό γυαλί με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, έχει την ασυνήθιστη ιδιότητα να διογκώνεται όταν βρεθεί σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, στη φαρμακευτική η χρήση του περιορίζεται ώς αδρανές έκδοχο.

Αλουνίτης(στυπτηριάτη λίθου ή στυπτηρίαςKAl3(SO4)2(OH)6):
Χρησιμοποιήθηκε στη φαρμακευτική ώς δραστικό φάρμακο ή συστατικό φαρμάκων, αφού έχει αιμοστατικές και αποσμητικές ιδιότητες.

Πηγή:

http://www.milosminingmuseum.gr
http://www.geo.auth.gr
L’analisi qualitativa in chimica farmaceutica e tossicologica inorganica,
P.Barbetti, M.G.Quaglia

Απάντηση