Κυτταρική Αποτύπωση του Ανθρώπινου Πνεύμονα ανοίγει τον δρόμο για την Αναγέννηση Ιστών

Posted by

Σε πνευμονοπάθειες τελικού σταδίου το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλό και η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι η μεταμόσχευση. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και κάποιες φορές απλά δεν λειτουργεί. Η αναγέννηση ιστών(δημιουργία λειτουργικών ανθρώπινων ιστών από ανθρώπινα κύτταρα) μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ερευνητές από το Yale υποστηρίζουν πως οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές που δεν ήταν εφικτές μόλις 5 χρόνια πριν, οι ερευνητές κατάφεραν να αποτυπώσουν με υψηλή ανάλυση τα κύτταρα του ανθρώπινου πνεύμονα κάνοντας πιο εύκολη την κατανόηση του σχεδιασμού, της πνευμονικής λειτουργίας και των αναπνευστικών παθήσεων. Η τεχνολογία προσφέρει μια εξαιρετικά υψηλή ανάλυση εκατομμυρίων κυττάρων ταυτόχρονα. Σύμφωνα με το καθηγητή του Yale School of Medicine, Naftali Kaminski που ηγείται της ερευνητική ομάδας η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο κυτταρικής ανάλυσης αντιστοιχεί με την πρόοδο παρατήρησης των ουράνιων σωμάτων σε νυχτερινό ουρανό, αρχικά με γυμνό μάτι, στη συνέχεια με τηλεσκόπιο, μέσα από κάποιο παρατηρητήριο και σήμερα με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η κυτταρική αποτύπωση θα παρέχει στους ερευνητές τις απαραίτητες πληροφορίες για το πως αλληλεπιδρούν τα κύτταρα των πνευμόνων και θα βοηθήσει επίσης στην εξεύρεση νέων μοριακών στόχων για τη θεραπεία παθήσεων όπως η πνευμονική ίνωση. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα πραγματοποιούνται προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη πνευμονικού ιστού σε ειδικά προσαρμοσμένα γυάλινα βάζα. Η κυτταρική αποτύπωση υψηλής ανάλυσης θα βοηθήσει τους ερευνητές να διαπιστώσουν αν οι εργαστηριακοί ιστοί είναι στο σωστό δρόμο για να γίνουν λειτουργικά ανθρώπινα όργανα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις.

https://www.engadget.com/

https://news.yale.edu/

https://advances.sciencemag.org/

Απάντηση