Καμία συσχέτιση μεταξύ εμβολίου M-M-R και αυτισμού

Posted by

Κανένας συσχετισμός μεταξύ αυτισμού και του τρισθενούς εμβολίου για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά(MMR της εταιρείας MSD). Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine και πραγματοποιήθηκε από Δανούς ερευνητές.

Σκοπός των ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν αν το εμβόλιο MMR αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού σε παιδιά, σε ειδικές υποομάδες παιδιών καθώς και σε χρονικές περιόδους μετά τον εμβολιασμό. Στην έρευνα συμμετείχαν 657.461 παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ του 1999 και του 2010. Μεταξύ αυτών 6517 ανέπτυξαν διαταραχές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων παιδιών. Επιπλέον δεν υπήρχε καμία συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας του παιδιού την στιγμή του εμβολιασμού και του χρόνου που μεσολάβησε μέχρι την εμφάνιση αυτισμού. Ακόμη και στις λεγόμενες ειδικές υποομάδες(ομάδες υψηλού κινδύνου) τα παιδιά εκείνα με αδέρφια που πάσχουν από αυτισμό ή που έλαβαν άλλα παιδιατρικά εμβόλια, δεν υπήρχε ουδεμία σχέση μεταξύ εμβολίου και κινδύνου εμφάνισης αυτισμού.

Η συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και εμβολίου, ξεκίνησε από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε to 1998 στο περιοδικό Lancet από τον γιατρό Andrew Wakefield. Τα επόμενα χρόνια αποδείχθηκε ότι ο Wakefield είχε παραποιήσει τα δεδομένα προς υποστήριξη της διατριβής του, και η μελέτη του κρίθηκε αναξιόπιστη. Το 2010 το Lancet απέσυρε πλήρως την έρευνα από τα αρχεία του ενώ δύο χρόνια αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέπεμψε τον γιατρό. Παρ’όλα αυτά μέχρι και σήμερα τα δεδομένα αυτά εμψυχώνουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα(anti-vax).

Λόγω της μείωσης των εμβολιασμών τα τελευταία χρόνια, η ιλαρά επέστρεψε και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάνοντας σε ανησυχητικά νούμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 47 από τις 53 χώρες στην Ευρώπη κατέγραψαν πάνω από 82.000 περιστατικά και 72 θανάτους. Αριθμός που είναι 3 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε το 2017 και 15 φορές μεγαλύτερος του 2016.

Απάντηση