Η FDA απαγορεύει την πώληση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών

Posted by
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων(Food and Drug Administration – FDA) απαγορεύει την πώληση σαπουνιών τα οποία περιέχουν συγκεκριμένες αντιβακτηριδιακές χημικές ουσίες, υποστηρίζοντας πως η βιομηχανία απέτυχε να αποδείξει ότι η μακροχρόνια χρήση τους είναι ασφαλής ή περισσότερο αποτελεσματική από τη χρήση συμβατικών σαπουνιών.
Η απαγόρευση αφορά συνολικά 19 ουσίες που οι βιομηχανία πρέπει να αφαιρέσει από τα προϊόντα της μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Το 40% της συνολικής αγοράς σαπουνιών, που περιλαμβάνουν υγρά και στέρεα σαπούνια περιέχει τις συγκεκριμένες ουσίες. Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες είναι η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών αφού ενδέχεται να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές στα παιδιά και να συμβάλουν στην μικροβιακή αντοχή.
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη διαταράσσουν την ομαλή ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος και του μεταβολισμού, και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα στον άνθρωπο. 
Οι συγκεκριμένες ουσίες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από χειρουργούς για να καθαρίζουν τα χέρια τους πριν από χειρουργικές επεμβάσεις και η χρήση τους αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια όταν προστέθηκαν σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης.
Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να συμμορφώνονται με την συγκεκριμένη απόφαση αφαιρώντας τις συγκεκριμένες ουσίες από τα προϊόντα τους.

Πηγή: http://www.nytimes.com/

Απάντηση