Η εφαρμογή για smartphone που ανιχνεύει παιδικές ωτίτιδες

Posted by

Οι παιδικές ωτίτιδες αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον παιδίατρο. Ακόμη και όταν δεν υπάρχει λοίμωξη, η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί μπορεί να προκαλέσει πόνο και ενόχληση ενώ μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ακοή δημιουργώντας πρόβλημα στην ανάπτυξη της ομιλίας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπεία.

Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη. Συνήθως ο παιδίατρος θα εξετάσει το αυτί του παιδιού με ωτοσκόπιο εισάγοντας τον κώνο στο ωτικό κανάλι για να διαπιστώσει αν το τύμπανο φλεγμαίνει. Πιο ειδικά οι ωτικές λοιμώξεις διαγιγνώσκονται με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού που αξιολογεί την κινητικότητα του τυμπάνου καθώς η παρουσία υγρού στο μέσο ους είναι ενδεικτική πιθανής λοίμωξης και περιορίζει την κινητικότητα του.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέπτυξε μια απλή εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί το ηχείο του smartphone που εκπέμπει ήχους και το μικρόφωνο που αναλύει τα ηχητικά κύματα που αντανακλώνται στο τύμπανο, ανιχνεύοντας με αυτό τον τρόπο την ύπαρξη υγρού στο μέσο αυτί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψουμε ένα κομμάτι χαρτί να το διπλώσουμε δημιουργώντας ένα χωνί και να το τοποθετήσουμε γύρω από το μικρόφωνο και τα ηχεία του smartphone σύμφωνα με τις οδηγίες. Στη συνέχεια στοχεύουμε με το χωνί το κανάλι του αυτιού για να κατευθύνουμε τον ήχο που παράγουν τα ηχεία στο τύμπανο.

Η εφαρμογή μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς και γονείς χωρίς να προϋποθέτει ειδικές γνώσεις ή ειδική εκπαίδευση.

Πηγή:

https://www.sciencemag.org/

Απάντηση