Εποχική Γρίπη

Posted by

Η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης πλησιάζει αφού η κορύφωση της δραστηριότητας του ιού αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Πολλές από τις ιώσεις που προσβάλλουν τον πληθυσμό μέχρι σήμερα προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, ειδικότερα όταν εμπλέκεται το πεπτικό με διάρροια και εμετούς το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ιογενής γαστρεντερίτιδες. Η γρίπη χαρακτηρίζεται στην πραγματικότητα από αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος(υψηλός πυρετός πάνω από 38°C), παρουσία τουλάχιστον ενός συμπτώματος του αναπνευστικού(ρινική συμφόρηση ή καταρροή, πονόλαιμος, βήχας) και τουλάχιστον ένα γενικό σύμπτωμα όπως μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος και κόπωση. Η γρίπη μας προσβάλει λιγότερες φορές από ό,τι πραγματικά πιστεύουμε, συνήθως δέκα φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, και όταν αυτό συμβαίνει αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία.

Η ιδιαίτερη επιθετικότητα του ιού τη σεζόν 2014-2015 οφείλεται στο γεγονός  ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων οφείλεται στον ιό H1N1 αν και τα στελέχη του εμπεριέχονται στα εμβόλια. Επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Ευρώπη εξαπλώνεται μια νέα παραλλαγή του ιού ο Α-H3N2 στελέχη του οποίου δεν περιλαμβάνονται στα εμβόλια της εποχικής γρίπης για φέτος. Η επικινδυνότητα των ιών της γρίπης δεν αφορά μονάχα τους ίδιους τους ιούς αλλά και το γεγονός ότι ανοίγουν το δρόμο για σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού.


Οι ομάδες “υψηλού κινδύνου” είναι σημαντικό να εμβολιάζονται έγκαιρα. Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνετε κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης λαμβάνοντας υπόψιν ότι μεσολαβούν 10 ημέρες για την αναμενόμενη και αποτελεσματική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. 


Πηγή:

http://www.corriere.it/

http://www.keelpno.gr/

Απάντηση