Επίσταξη ή Ρινορραγία

Posted by

Η επίσταξη ή ρινορραγία είναι η αιμορραγία από τη μύτη, αν αυτή ξεκινά από το χαμηλότερο σημείο του ρινικού διαφράγματος ονομάζεται πρόσθια ενώ αν ξεκινά από το πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας ονομάζεται οπίσθια.

Η πρόσθια αιμορραγία είναι η πιο συνηθισμένη και ακίνδυνη μορφή ρινορραγίας ενώ η οπίσθια είναι πιο σπάνια και ενδεχομένως πιο σοβαρή, ειδικά σε άτομα άνω των 50 ετών.
Μεταβολές στη θερμοκρασία, έντονο stress, κρυολόγημα μπορούν να προκαλέσουν επίσταξη.
Στο εσωτερικό της μύτης υπάρχουν πολυάριθμα μικροαγγεία επιφανειακά και ευαίσθητα τα οποία μπορούν να διασταλούν και να σπάσουν. Είναι πιο ευαίσθητα στην επίσταξη άτομα που παρουσιάζουν μια ευαισθησία στα αγγεία, χαρακτηριστικό τους ότι κοκκινίζουν εύκολα.

Αντιμετώπιση:
Καταρχήν αποφεύγουμε να ρίξουμε το κεφάλι προς τα πίσω, συνήθεια πολύ διαδεδομένη μα αντιπαραγωγική, αφού κάνει το αίμα να φτάσει στο στόμα και να καταπωθεί. Επίσης δεν είναι σωστό να ξαπλώσουμε και να σηκώσουμε τα πόδια γιατί χειροτερεύομε την αιμορραγία.
Διατηρούμε λοιπόν το κεφάλι στην κανονική του θέση, εισάγουμε στο εσωτερικό της μύτης, στο ρουθούνι βαμβάκι υδρόφιλο και πιέζουμε με το δάχτυλο για μερικά λεπτά. Είναι επίσης αποτελεσματικό να τοποθετήσουμε στο μέτωπο πάγο ο οποίος προκαλεί αγγειοσυστολή.
Αν παρόλα αυτά η αιμορραγία δε σταματά πρέπει να οδηγηθούμε στα έκτακτα περιστατικά όπου θα μας σταματήσουν την αιμορραγία με καυτηριασμό της περιοχής του σπασμένου αγγείου με ηλεκτρισμό ή χημικές ουσίες.
Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε τη μύτη με γάζα βαζελίνης (για την αποφυγή ερεθισμών) για μερικές ημέρες, όταν το αφαιρέσουμε, θα προχωρήσουμε σε καυτηριασμό μόνο αν η αιμορραγία δεν σταματήσει.

Σε περίπτωση σημαντικής επίσταξης πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αιτία και να αποκλειστούν τυχόν μολυσματικές ασθένειες του αίματος ή του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σε περίπτωση όπου η αιμορραγία είναι ήπια αλλά επαναλαμβανόμενη πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε στο γιατρό.

One comment

Απάντηση