Εμβόλιο της Γρίπης σε μορφή Ρινικού Εκνεφώματος

Posted by
Η AstraZeneca ανακοίνωσε το Φεβρουάριο (1 Φεβρουαρίου) την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European CommisionEC) σχετικά με τη κυκλοφορία εμβολίου της γρίπης σε μορφή ρινικού spray. Το νέο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο αρχικά σε κάποιες χώρες της Ευρώπης είδη από τη περίοδο 2012 – 2013 με το όνομα Fluenz.

Το εμβόλιο περιέχει εξασθενημένα στελέχη του ιού (κάθε δόση περιέχει τρία εξασθενημένα στελέχη) και χορηγείται από τη μύτη (Live Attenuated Influenza VaccineLAIV), για τη πρόληψη της εποχικής γρίπης σε παιδιά ηλικίας από 24 μηνών έως και 18 ετών.
Η έγκριση κυκλοφορίας βασίζεται σε 73 παγκόσμιες κλινικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 141000 άτομα και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 38 χώρες.
Το εμβόλιο με τη μορφή ρινικού εκνεφώματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι ιδανικές και δεν υπάρχει σημαντική παρουσία ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
Το αντίστοιχο εμβόλιο στην Αμερική ονομάζεται Flumist και εγκρίθηκε από το FDA (Food and Drug Administration) το 2003, μόνο για άτομα από 5 έως 49 ετών. Μελέτες που έγιναν στη συνέχεια αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια και σε ηλικίες μικρότερες των 5 ετών.
Η διαδικασία χορήγησης του εμβολίου αποτελείται από 6 βασικά βήματα:


Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία σε αυγά, πρωτεΐνες αυγού, γενταμικίνη, αργινίνη, ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της γρίπης, ιστορικό συνδρόμου GuillainBarre, όπως επίσης σε παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ταυτόχρονα ή ακολουθούν θεραπεία η οποία περιέχει ακετυλοσαλικιλικό οξύ (ασπιρίνη). Το εμβόλιο δε πρέπει επίσης να χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από άσθμα ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα
Οι σημαντικότερες παρενέργειες αποτελούνται από καταρροή και ρινική συμφόρηση.

Πηγή:

http://www.pharmastar.it
http://ilserpentedigaleno.blogosfere.it
http://www.astrazeneca.com
http://www.flumist.com

Απάντηση