Δέρμα και ακτινοβολία UVA – UVB

Posted by

Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί τη παραγωγή της βιταμίνης D απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, δρα ευεργετικά σε ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση, βελτιώνει τη διάθεση και μας χαλαρώνει. Όταν όμως η έκθεση είναι ανεξέλεγκτη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ο κίνδυνος σχετίζεται με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA  και UVB.
Η ακτινοβολία UVB επιδρά κυρίως στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος(επιδερμίδα). Είναι υπεύθυνη για την άμεση αντίδραση που προκαλείται από τον ήλιο στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει ηλιακό ερύθημα που στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό έγκαυμα. Οι UVB προκαλούν την παραγωγή μελανίνης, και είναι αυτές που ευθύνονται για το σταδιακό μαύρισμα που χρησιμεύει ως φυσική προστασία του δέρματος. Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στην ακτινοβολία UVB
ευνοεί τη συσσώρευση μεταλλάξεων στα κύτταρα της επιδερμίδας και κατά συνέπεια την ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών.
Η ακτινοβολία UVA έχει τη δυνατότητα να διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, προκαλεί τη παραγωγή μελανίνης επιφανειακά και η δράση της στο χρώμα του δέρματος είναι παροδική. Η παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία UVA είναι υπεύθυνη για τη πρόωρη γήρανση του δέρματος καθώς και παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος.
Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνετε με προσοχή, αποφεύγοντας τις πιο θερμές ώρες μεταξύ 11:00 και 16:00, χρησιμοποιώντας καπέλα γυαλιά ηλίου και αντηλιακή προστασία επιλέγοντας στην αρχή υψηλούς δείκτες που μπορούμε να μειώσουμε κατά την διάρκεια των διακοπών. Ο βαθμός προστασίας πρέπει να είναι μεγαλύτερος όσο μικρότερος είναι ο φωτοτύπος. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα φτωχά σε μελανίνη είναι πιο ευαίσθητα από τα σκούρα δέρματα που χάριν στη υψηλή περιεκτικότητα μελανίνης είναι περισσότερα ανεκτικά στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

DNA φωτολυάση

Το αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB, σήμερα όλα τα προϊόντα προσφέρουν αυτή τη διπλή προστασία αν και όχι στον ίδιο βαθμό. Κάποια νέα προϊόντα περιέχουν ένζυμα όπως η φωτολυάση που συμμετέχει στην επιδιόρθωση του DNA περιορίζοντας μακροπρόθεσμα τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν από τις υπεριώδης ακτινοβολίες.

Πηγή:

http://www.corriere.it

Απάντηση