Γρίπη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Posted by

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη γρίπη είναι πάντα τα ίδια παρ’ όλο που τα αντιγονικά χαρακτηριστικά των ιών που κυκλοφορούν αλλάζουν κάθε χρόνο. Η κλινική διάγνωση της γρίπης προϋποθέτει την ταυτόχρονη παρουσία υψηλού και αιφνίδιου πυρετού, συμπτωμάτων του αναπνευστικού(βήχας, κρυολόγημα, πονόλαιμος) καθώς και συστημικών συμπτωμάτων(μυικοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, κόπωση). Αντιθέτως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως είναι το κοινό κρυολόγημα αυτά τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται ταυτοχρόνως ή παρουσιάζονται ανά δύο.

Η γρίπη και τα γριπώδη σύνδρομα διαφέρουν όχι μόνο στα συμπτώματα αλλά και στην έκβαση τους.
Και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα εξασθενούν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής.
Σε αντίθεση με τα γριπώδη σύνδρομα όπου η έκβαση είναι ομαλή η γρίπη συχνά αφήνει μια αίσθηση αδυναμίας που μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ημέρες μετά την εξασθένηση των συμπτωμάτων.
Η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να αποφεύγεται έκτος αν διακρίνονται συμπτώματα βακτηριακής λοίμωξης από τον θεράποντα γιατρό. Δυστυχώς στη χώρα μας η αυτοθεραπεία με τη χρήση αντιβιοτικών αποτελεί κοινή πρακτική, η χορήγηση τους ενδείκνυται μόνο παρουσία βακτηριακής λοίμωξης ενώ η χρήση του ενάντια στους ιούς εκτός από άχρηστη μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των βακτηρίων.
Για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά, βλενολυτικά και αντιβηχικά σιρόπια. Αν μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες δεν υπάρχει βελτίωση αλλά παρατηρείται επιδείνωση των συμπτωμάτων είναι καλύτερο να συμβουλευτούμε κάποιο ειδικό και να μην αγνοήσουμε προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν δείγμα επιπλοκών.
Ένας ξηρός ερεθιστικός βήχας που εξελίσσεται σε παραγωγικός με βλέννα χρώματος κίτρινο-πράσινο είναι συχνά σημάδι βακτηριακής επιμόλυνσης. Όταν ο γιατρός ακροασθεί τον ασθενή μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια πνευμονίας ή βρογχίτιδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία θα πρέπει να είναι στοχευμένη για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Στις πιο ευαίσθητες ομάδες(ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις, διαβητικοί ασθενείς, εργαζόμενοι σε υγειονομικές υπηρεσίες) συνιστάται ο εμβολιασμός που μειώνει τα συμπτώματα και τους κινδύνους επιπλοκών.
Πηγή:

http://www.corriere.it

http://www.iatronet.gr

Απάντηση