Αντιβιοτικά, Τέλος Εποχής?

Posted by

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Global Risks 2013 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φορουμ(World Economic Forum) η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία της ανθρωπότητας τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσε να είναι η εμφάνιση ανθεκτικών βακτηρίων  στα φάρμακα. Τόσο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές(25 χιλιάδες θάνατοι στην Ευρώπη) όσο και το οικονομικό(τα πρόσθετα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης στις Ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζονται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως) είναι ακόμη και σήμερα τεράστιο. Αν οι διεθνής υγειονομικές αρχές δεν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα, η εποχή των αντιβιοτικών κινδυνεύει να αποτελέσει μια ευτυχής παρένθεση στην μάχη κατά των βακτηρίων, μάχη κατά την οποία οι γιατροί είχαν στη διάθεση τους αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.
H Margaret Chan γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι τα βακτήρια έχουν γίνει τόσο ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της σύγχρονης ιατρικής όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Εκτιμάται ότι μαζί με τα εμβόλια η ανακάλυψη των αντιβιοτικών έχει συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής πάνω από 20 χρόνια. Η κατάχρηση τις τελευταίες δεκαετίες όμως μπορεί να μας πάει πίσω. Μονάχα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009 χορηγήθηκαν σε ασθενείς 3 χιλιάδες τόνοι αντιβιοτικών και τον αμέσως επόμενο χρόνο 13 χιλιάδες τόνοι αντιβιοτικών χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε ζώα. Στην Ευρώπη η Ιταλία μαζί με την Πορτογαλία ακολουθούν το αρνητικό παράδειγμα της Ελλάδας στην υψηλή κατανάλωση των φαρμάκων αυτών, καθημερινά περισσότερα από 20 στα 1000 άτομα βρίσκονται σε θεραπεία με χορήγηση αντιβιοτικών. Αυτό δεν αποτελεί μονάχα μια τεράστια οικονομική σπατάλη, η χρήση ενός αντιβιοτικού εξαλείφοντας όλα τα ευαίσθητα βακτήρια αφήνει ελεύθερο πεδίο σε αυτά που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα και για τα οποία πρέπει να αναπτυχθούν νέα φάρμακα και νέες θεραπείες.

Είναι σύνηθες για τους ασθενείς που ξεκινούν μια θεραπεία με αντιβιοτικά, να την διακόπτουν με τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης, αντιθέτως η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται μέχρι έως ότου εξαλειφθεί η λοίμωξη και όχι για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας. Πρέπει πάντοτε να λαμβάνετε ολόκληρη η δόση χωρίς μειώσεις σε αυτήν μόλις αισθανθούμε καλύτερα.
Υπάρχουν πολλές παθήσεις στις οποίες λανθασμένα ανατρέχουμε αμέσως στη χρήση αντιβιοτικών παράδειγμα αποτελεί η βρογχίτιδα σε άτομα που δεν πάσχουν από χρόνια πάθηση, Επίσης χρήση αντιβιοτικών γίνετε πολλές φορές με την εμφάνιση πυρετού, βήχα ή πόνου στο αυτί, συμπτώματα που από μόνα τους δεν αποτελούν απαραίτητα ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης. Η ωτίτιδα σε παιδιά άνω των δύο ετών αν δεν είναι επαναλαμβανόμενη ή αν δεν υπάρχει παρουσία πύον ή άλλες επιπλοκές, θεραπεύεται αυθόρμητα. Στα παιδιά τα λοιμώδη νοσήματα είναι συχνότερα από ότι στους ενήλικες αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για ήπιες λοιμώξεις ιογενούς προέλευσης που επιλύονται μόνες τους. Χρειάζεται μονάχα υπομονή.
Πολύ πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν μια δραστική θεραπεία, φάρμακα ικανά να επιταχύνουν τους χρόνους θεραπείας αλλά αν η λοίμωξη είναι ιογενής τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν ούτε στην επίλυση αλλά ούτε και στη συντόμευση της θεραπείας. Στις περιπτώσεις αυτές το αντιβιοτικό είναι άχρηστο αφού δεν μπορεί να δράσει κατά των ιών αλλά επιπλέον επηρεάζει τη φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα και δημιουργεί διαλογή των επικίνδυνων ανθεκτικών στελεχών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες όπως διάρροια, η οποία μπορεί να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί με προβιοτικά. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπως οι παραρυνοκολπίτιδες με βλεννοπυώδεις εκκρίσεις που διαρκούν για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, όπου τα αντιβιοτικά δεν αρκούν από μόνα τους, αν δεν αφαιρεθούν επιμελώς οι μολυσμένες εκκρίσεις της ρινικής κοιλότητας.

Τα επόμενα χρόνια τα βακτήρια που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για την υγεία. Μέχρι σήμερα η σύγχρονη ιατρική είχε στη διάθεση της όλα τα απαραίτητα “εργαλεία” για την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο αυτά τα “εργαλ
ία” δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά και στο μέλλον.

Πηγή:

http://www.corriere.it 

http://www.tantasalute.it

Απάντηση