Αντιβιοτικά και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Posted by

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μια σημαντική για τη ζωή μας κατηγορία φαρμάκων. Όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν  ανεπιθύμητες και σοβαρές παρενέργειες, μερικές από τις οποίες δεν γίνονται εμφανείς μέχρι ωσότου πολλές χιλιάδες ασθενείς να λάβουν την αγωγή.
Τέτοια είναι και η περίπτωση μιας σημαντικής κατηγορίας αντιβιοτικών γνωστή ως φλουοροκινολόνες. Οι πιο γνωστές είναι η σιπροφλοξασίνη η λεβοφλοξασίνη και η μοξιφλοξασίνη.
Το 2010 το Levaquin(Λεβοφλοξασίνη) ήταν το πρώτο σε πωλήσεις αντιβιοτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2012 αποτελούσε την αιτία για περισσότερες από 2000 αγωγές ασθενών που είχαν υποστεί σοβαρές παρενέργειες μετά τη χορήγηση του.

Μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι φλουοροκινολόνες συνταγογραφούνται λανθασμένα. Αντί να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά κατά των σοβαρών και ίσως επικίνδυνων λοιμώξεων όπως η ενδονοσοκομειακή πνευμονία, αυτά τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συχνά σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας, βρογχίτιδας, ωτίτιδας,σε παθήσεις που μπορούν να επιλυθούν μόνες τους ή μπορούν να αντιμετωπισθούν με λιγότερο ισχυρά φάρμακα, ή ακόμη και σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς που δεν είναι ευαίσθητοι στα αντιβιοτικά.
Οι κατευθυντήριες γραμμές από την Αμερικανική Εταιρεία Θώρακος(American Thoracic Society – ATS) επιβεβαιώνει ότι οι φλουοροκινολόνες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την πνευμονία. Συνίσταται να χρησιμοποιούνται προηγουμένως η δοξυκυκλίνη η οι μακρολίδες.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τις φλουοροκινολόνες μπορούν να παρουσιαστούν σε όλο σχεδόν το σώμα. Εκτός από τις περιστασιακές ανεπιθύμητες ενέργειες που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα, την όραση και τα νεφρά, το φάρμακο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βλάψει σοβαρά το κεντρικό νευρικό σύστημα(προκαλώντας κατάθλιψη, παραισθήσεις και ψυχωσικές αντιδράσεις), τη καρδιά, το συκώτι, το δέρμα(πόνος, εξανθήματα και φωτοτοξικότητα), το γαστρεντερικό σύστημα(ναυτία,διάρροια) την ακοή και το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.

Η αυξανόμενη χρήση αυτών των φαρμάκων έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για την αύξηση δύο πολύ σοβαρών και δύσκολων στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία λοιμώξεων:

  • λοίμωξη απο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο(Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus – MRSA)
  • σοβαρή διάρροια που προκαλείται από Clostridium difficile

Μια μελέτη έδειξε ότι οι φλουοροκινολόνες ήταν υπεύθυνες για το 55% των λοιμώξεων σε νοσοκομείο στο Quembec.
Μια προειδοποίηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) συνδέει τις φλουοροκινολόνες με την τενοντίτιδα και τη ρήξη του τένοντα, και πρόσφατα με την ικανότητα του φαρμάκου να μπλοκάρει τη μυϊκή δραστηριότητα. Οι ασθενείς δεν γνωρίζουν αυτές τις προειδοποιήσεις και σπάνια ενημερώνονται από τους γιατρούς που συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο συχνά εμφανίζονται σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το σύστημα αναφοράς της FDA καλύπτει μονάχα το 10% από αυτές. Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός πως σε αντίθεση με την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή που συνδέεται με τη τρέχουσα ή πολύ πρόσφατη χρήση φλουοροκινολόνης οι υπόλοιπες παρενέργειες σε άλλα συστήματα μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα συμπτώματα των ασθενών μπορεί να μην συσχετιστούν ποτέ με τη χρήση φλουοροκινολόνης σε προηγούμενη θεραπεία. Μακροπρόθεσμες μελέτες μεταξύ των πρώην χρηστών αυτών των αντιβιοτικών δεν έχουν γίνει.
Συμπτώματα όμοια με αυτά της ινομυαλγίας έχουν επίσης συσχετιστεί με τη χρήση της φλουοροκινολόνης και κάποιοι ειδικοί προτείνουν ότι ορισμένες περιπτώσεις ινομυαλγίας μπορούν να προκύψουν από τη χρήση φλουοροκινολόνης.
Πολλές φλουοροκινολόνες έχουν τεθεί εκτός αγοράς λόγω των αδικαιολόγητων κινδύνων για ανεπιθύμητες ενέργειες. Εκείνες που παραμένουν στην αγορά είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικά φάρμακα όταν η χρήση τους είναι σωστή. Παρόλα αυτά τα κέντρα πρόληψης νοσημάτων έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους ότι πολύ συχνά οι φλουοροκινολόνες συνταγογραφούνται άσκοπα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η καταλληλότητα σε διάφορους ασθενείς.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων σε ομάδες ασθενών με υψη
λό ρίσκο σε ανεπιθύμητες ενέργειες – τα παιδιά κάτω των 18 ετών, ενήλικες άνω των 60 ετών, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες – εκτός και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι υψηλότερη μεταξύ ατόμων που πάσχουν από ασθένειες του ήπατος και εκείνων που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακά.

Πηγή:

http://well.blogs.nytimes.com

One comment

  1. Δὲν εἶναι ὡραῖο σὲ ἐπιστημονικὸ ἄρθρο νὰ βλέπουμε λανθασμένη γλῶσσα. ΔΕΝ λέμε “ἀπὸ χρυσίζων σταφυλόκοκκο”, ἀλλὰ “ἀπὸ ΧΡΥΣΙΖΟΝΤΑ σταφυλόκοκκο”. Ἡ πρόθεση “ἀπὸ” συντάσσεται μὲ αἰτιατικὴ καὶ ἡ αἰτιατικὴ τοῦ “χρυσίζων”εἶναι “τὸν χρυσίζοντα”.

Απάντηση