Αντιβιοτικά και έκθεση στον ήλιο

Posted by

Η έκθεση στον ήλιο και η ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες λαμβάνοντας υπόψιν ότι ορισμένες δραστικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για να μην καταστρέψουμε τις διακοπές μας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ειδικότερα θα πρέπει να αποφεύγουμε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών των οποίων η χρήση αντενδείκνυται με ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο. Αυτές οι κατηγορίες αντιβιοτικών είναι οι σουλφοναμίδες, οι κυνολόνες και οι κυκλίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

Η χρήση των σουλφοναμίδων είναι σήμερα περιορισμένη, εκτός κάποιων εξαιρέσεων που αποτελούνται από σταθερούς συνδυασμούς τριμεθοπρίμης με σουλφαμεθοξαζόλης(Bactrimel).
Οι τετρακυκλίνες είναι μια ομάδα αντιβιοτικών που παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας και περιλαμβάνουν γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές στα νεφρά το συκώτι και το κεντρικό νευρικό σύστημα, φωτοευαισθησία, συσώρευση στα οστά και τα δόντια.
Οι φθοριοκινολόνες(Ciproxin, Tavanic, Norocin) χρησιμοποιούνται ευρέως για βακτηριακές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού και του δέρματος παρουσιάζουν όμως πολλές παρενέργειες μεταξύ άλλων και φωτοευαισθησία. Οι φθοριοκινολόνες χρησιμοποιούνται επίσης υπό την μορφή σταγόνων σε περιπτώσεις βακτηριακής επιπεφυκίτιδας(Droll, Exocin).

Οι δραστικές αυτές ουσίες αντιδρούν με το φως του ηλίου προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις. Απορροφούν υπέρυθρη ακτινοβολία στο φάσμα μεταξύ 400-600nm και είναι ο χαρακτηριστικός αρωματικός δακτύλιος που δημιουργεί δεσμούς με τη μελανίνη. Στην επιδερμίδα μπορεί να εμφανιστούν ερεθισμοί, ερυθρότητα, κηλίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσία φυσαλίδων. Τυπικά συμπτώματα που εμφανίζονται σε δερματολογικά νοσήματα όπως η ουρτηκάρια ή κνύδωση. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν πολλές περιοχές του σώματος  και αποδεικνύονται πραγματικά ενοχλητικά λόγω του κνησμού(φαγούρα) που προκαλούν. Οι αλλεργικές αυτές αντιδράσεις υποχωρούν αυθόρμητα αμέσως μόλις διακοπεί η χορήγηση αυτών των φαρμάκων.

Είναι σημαντικό πριν από τη χρήση αυτών των φαρμάκων και την ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο να συμβουλευτούμε τον γιατρό και το φαρμακοποιό μας. Όλες αυτές οι προειδοποιήσεις αφορούν τόσο τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα, όσο και εκείνα που εφαρμόζονται τοπικά.

Πηγή:

http://www.tantasalute.it/

Απάντηση