Αναισθητικά Φάρμακα

Posted by

Πριν από τα μισά του 19ου αιώνα οι χειρουργικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις πραγματοποιούνταν χωρίς τη βοήθεια κάποιας δραστικής ουσίας που θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο του ασθενή.
Η χημεία περιοριζόταν στη χρήση αιθανόλης, χασίς και οπίου, πολύ συχνά μάλιστα κάποιοι ασθενείς εξαναγκάζονταν σε ακινησία καθ’ολη τη διάρκεια της επέμβασης. Εκείνη την εποχή οι γιατροί ήταν πεπεισμένοι πως ο πόνος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας.

Η πρώτη χρήση συνθετικών οργανικών ενώσεων που τροποποιούσαν τις ζωτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε όταν γύρω στο 1840 εισήχθησαν πρωτοξείδιο του αζώτου N2O,

διαιθυλικός αιθέρας (C2H5)2O,

και χλωροφόρμιο CHCl3, για αναισθητική χρήση.

Το 1844 ο Crawford Long ιατρός από τη Georgia(ΗΠΑ) χρησιμοποίησε διαιθυλικό αιθέρα ως αναισθητικό κατά τη διάρκεια αφαίρεσης ενός πολύπους από το λαιμό ενός ασθενή του.

Το 1844 ο Horace Wells οδοντίατρος από το Hartford(ΗΠΑ) ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε πρωτοξείδιο του αζώτου ως χειρουργικό αναισθητικό αποκαλύπτοντας στο κοινό τη δράση αυτού του αερίου.
Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης ένας εθελοντής προκάλεσε μια πληγή στο πόδι του χωρίς να νιώσει πόνο.
Την επόμενη ημέρα ο Wells πειραματίστηκε ο ίδιος με το αέριο υποβάλλοντας τον εαυτό του στην αφαίρεση ενός δοντιού από κάποιο συνάδελφο.
Ένα χρόνο μετά το 1845 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστόνη επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το αέριο σε χειρουργική επέμβαση, η προσπάθεια του απέτυχε αφού ο ασθενής συνέχιζε να νιώθει πόνο.
Η αποτυχία αυτή καθυστέρησε για κάποιο χρονικό διάστημα τη χρήση του πρωτοξείδιου του αζώτου. Το 1860 επανήλθε η χρήση του στον οδοντιατρικό κόσμο αφού πλέον ήταν διαθέσιμο ένα μείγμα με οξυγόνο σε ατσάλινες φιάλες

Το 1846 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ένας άλλος οδοντίατρος ο William Morton έδωσε τη πρώτη δημόσια επίδειξη χειρουργικής αναισθησίας χρησιμοποιώντας διαιθυλικό αιθέρα και μια συσκευή για εισπνοές ειδικά φτιαγμένη για τη περίσταση.

Το χλωροφόρμιο χρησιμοποιήθηκε σε “πάρτι με αέριο γέλιου” ‘όπως και ο διαιθυλικός αιθέρας και το πρωτοξείδιο του αζώτου αλλά ο William Lawrench απέδειξε τις αναισθητικές τους ιδιότητες στο νοσοκομείο St. Bartholomew’s του Λονδίνου.

Στο Παρίσι εκ μέρους του Pierre Fluorens, χρησιμοποιήθηκαν σε πειραματόζωα και το χλωροφόρμιο και το χλωροαιθάνιο.

Πηγή:

Foye’s Principi di Chimica Farmaceutica, David A. Williams, Thomas L. Lemke,
Piccin

Απάντηση